V Burundi je už pokoj a hranice sú otvorené

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 08:43 • 2 min
V Burundi je už pokoj a hranice sú otvorené

BUJUMBURA - V Burundi je už pokoj a všetky hranice krajiny sú otvorené, vyhlásil dnes tamojší prezident Pierre Nkurunziza vo svojom prvom prejave po neúspešnom pokuse o prevrat, za ktorým bola skupina armádnych a policajných dôstojníkov.

slovakia

left justify in out

"V celej krajine zavládol pokoj, aj v hlavnom meste, kde sú strojcovia prevratu," vyhlásil Nkurunziza v štátnom rozhlase. Zdôraznil, že tí, ktorí chcú násilie, "nikdy neuspejú". Agentúra Reuters pripomenula, že burundské sily zatkli dnes aj lídra neúspešného prevratu - generálmajora Godefroida Niyombareho - a Nkurunziza sa vrátil do metropoly Bujumbura.

Demonštranti však sľúbili, že sa vrátia do ulíc. Vital Nshimirimana, hovorca kolektívneho vedenia občianskej iniciatívy proti tretiemu mandátu Nkurunzizu v úrade hlavy štátu uviedol, že občianska spoločnosť "je a priori proti prevratu", ale súčasne dodal, že obyvatelia krajiny "v hojnom počte uvítali" pokus o prevrat, čo "svedčí o potrebe zmeny".

Demonštrácie, ktoré sa v krajine konajú od 26. apríla na protest proti prezidentovmu rozhodnutiu uchádzať sa tretíkrát o znovuzvolenie, prerušil práve vojenský prevrat.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval dnes burundských predstaviteľov, aby sa po zmarení prevratu zriekli pomsty. Hovorca šéfa OSN Farhan Haq avizoval, že Pan Ki-mun bude roovať s burundským prezidentom v nasledujúcich dňoch.

 

Spojené štáty dnes prostredníctvom hovorcu svojho ministerstva zahraničných vecí Jeffa Rathkeho varovali Nkurunzizu pred tretím funkčným obdobím, pretože by to zhoršilo nestabilitu krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona