V Burkine Faso došlo k štátnemu prevratu, moci sa ujíma prezidentská garda

NETKY.SK • 17 September 2015, 13:29 • 2 min
V Burkine Faso došlo k štátnemu prevratu, moci sa ujíma prezidentská garda

OUAGADOUGOU - Vodcovia prevratu v africkom štáte Burkina Faso dnes za predsedu prechodnej vládnej rady vymenovali generála elitnej prezidentskej gardy Gilberta Diendérého. Vo vyhlásení, ktoré odvysielala miestna televízia, súčasne oznámili uzavretie pozemných aj vzdušných hraníc krajiny a zákaz nočného vychádzania.

slovakia

left justify in out

Vzbúrenci v stredu zatkli lídrov dočasnej vlády: medzi zatknutými je okrem niekoľkých ministrov aj prezident Michel Kafando a premiér Yacouba Isaac Zida. Vojaci, ktorí vtrhli do vládnej budovy, kde práve zasadal kabinet, patria podľa agentúry DPA k prezidentskému bezpečnostnému oddielu. V dnes zverejnenom vyhlásení pučisti ústami plukovníka Mamadoua Bambu oznámili, že zosadili všetkých politikov dočasnej vlády a rozpustili dočasné vládne inštitúcie.


Zatknutie burkinského prezidenta a premiéra vzbudzuje obavy z možného začiatku protištátneho prevratu v tejto západoafrickej krajine. Dočasná vláda by mala zostať pri moci do daných volieb, ktoré sú naplánované na 11. októbra.
Európska únia odsúdila štátny prevrat v Burkine Faso a žiada okamžité prepustenie zadržaných vládnych predstaviteľov. K tejto výzve sa pridali Bezpečnostná rada OSN i Francois Hollande, prezident Francúzska, ktoré svojich občanov žijúcich v Burkine Faso vyzvalo, aby neopúšťali svoje domovy.


Bývalý burkinský prezident Blaise Compaoré, ktorý stál na čele krajiny 27 rokov, bol zosadený vlani počas ľudového povstania. Demonštranti podpálili parlament, protestujúc proti jeho snahe o zmenu ústavy so zámerom predĺžiť si moc. Compaoré utiekol do exilu v susednom Pobreží Slonoviny vlani v októbri. Africká únia (AÚ) pohrozila krajine sankciami, ak nedôjde k odovzdaniu moci civilistom. Následne bola podpísaná dohoda o dočasnej vláde, ktorej mandát mal vyústiť do volieb. Burkina Faso, kde sú rozmiestnené francúzske špeciálne sily, je dôležitým spojencom Paríža i Washingtonu v boji proti islamistickým militantom v západnej Afrike.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies