V Bulharsku študenti naďalej okupujú hlavnú univerzitu, žiadajú odchod vlády

NETKY.SK • 28 Október 2013, 18:17 • 2 min
V Bulharsku študenti naďalej okupujú hlavnú univerzitu, žiadajú odchod vlády

SOFIA - Stovky študentov v Bulharsku pokračovali dnes už piaty deň v okupácii najväčšej univerzity v krajine. Svoj protest spájajú s požiadavkou na odstúpenie vlády vedenej socialistami a vypísanie predčasných volieb.

slovakia

left justify in out

Časovo neobmedzený okupačný protest Univerzity svätého Klimenta Ochridského v Sofii sa začal vo štvrtok 24. októbra. Nespokojnosť študentov podľa agentúry AP pramení z početných prípadov podozrenia z korupcie politikov a medializovaných podozrení, že vládni predstavitelia sú prepojení s podnikateľskou sférou. Študenti pri zablokovaní vchodu do univerzity zopakovali už predtým prezentovanú požiadavku, aby vláda v ich krajine bola založená na "morálnych hodnotách a nie osobnom prospechu".

Predstavitelia univerzity zvolali na dnes mimoriadne rokovanie s cieľom dohodnúť sa na krokoch, ako pristúpiť k blokáde a s ňou súvisiacim prerušením vyučovania. Protest sa rozpútal napriek tomu, že si Bulhari v predčasných voľbách 12. mája po rozsiahlych celonárodných protestoch zvolili novú vládu na čele so socialistickým premiérom Plamenom Orešarským, pripomína AP. Vláda označuje akciu študentov za nedemokratickú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona