V Bulharsku sa našli falošné volebné hárky!

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 10:52 • 2 min
V Bulharsku sa našli falošné volebné hárky!

SOFIA - Bulharské úrady v sobotu oznámili, že zadržali 350-tisíc ilegálnych volebných lístkov, ktoré objavili v súkromnej tlačiarenskej firme poverenej dodaním časti volebných hárkov pre sledované nedeľňajšie voľby v najchudobnejšej krajine EÚ.

slovakia

left justify in out

Nález pobúril najmä socialistickú stranu, ktorej šéf Sergej Stanišev priamo obvinil najsilnejšiu stranu expremiéra Bojka Borisova a jeho exministra vnútra Cvetana Cvetanova z pokusu o manipuláciu hlasovania. Stanišev poukázal, že 350-tisíc volebných lístkov predstavuje 10 percent očakávaného počtu oprávnených voličov, ktorí prídu v nedeľu k volebným urnám. Borisovova konzervatívna strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) obvinenia odmieta a vedenie samotnej tlačiarne neďaleko Sofie tvrdí, že papiere plánovali zničiť. Bulharské vyšetrujúce orgány však tvrdia, že hárky boli zabalené a pripravené na použitie.

Bulharskom v januári a februári otriasali mohutné demonštrácie, ktoré neskôr prerástli do občianskych nepokojov namierených proti celkovej situácii v najchudobnejšej krajine EÚ. Výsledkom bola rezignácia Borisovovej vlády a stanovenie májového termínu predčasných volieb. Ich cieľom je ukončiť politickú krízu, ktorá oslabila ekonomickú stabilitu krajiny. Stalo sa tak päť mesiacov pred pôvodným, riadnym termínom volieb. Tie by napriek všetkému mala vyhrať Borisovova GERB, ktorej predpovedajú zisk 23 až 26 percent, čo však s určitosťou nebude stačiť na vytvorenie parlamentnej väčšiny. Socialistickej Koalícii za Bulharsko (KB) združujúcej centristické a ľavicové strany pripisujú približne 17-percentný zisk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies