V Bulharsku sa konaju druhé parlamentné voľby za 17 mesiacov

NETKY.SK • 5 Október 2014, 13:24 • 2 min
V Bulharsku sa konaju druhé parlamentné voľby za 17 mesiacov

SOFIA - Druhé predčasné parlamentné voľby za 17 mesiacov sa dnes ráno začali v Bulharsku.

slovakia

left justify in out

Takmer sedem miliónov voličov v najchudobnejšej krajine EÚ má do 18.00 h SELČ možnosť zvoliť 240 poslancov jednokomorového parlamentu. O poslanecké miesta sa uchádzajú kandidáti z 18 strán a siedmich koalícií. Volí sa pomerným systémom. 
      

Podľa prieskumov sa do nového parlamentu môže dostať osem politických subjektov, žiadny z nich však zrejme nezíska absolútnu väčšinu. V prieskumoch viedla konzervatívna strana Občania pre európsky rozvoj Bulharska (GERB) vedená bývalým premiérom Bojkom Borisovom s 36 percentami hlasov. Doteraz vládnuca Bulharská socialistická strana (BSP) by mohla dostať približne 21 percent hlasov. 
      

O voľby zatiaľ nie je veľký záujem. Do 11.00 h miestneho času hlasovalo len 7,8 percenta voličov, informovala v Sofii o ústredná volebná komisia.
      

Prezident Rosen Plevneliev vyzval Bulharov, aby išli voliť. "Bulharsko potrebuje fungujúci parlament a vládu - nesmieme strácať čas," povedal pri odovzdávaní hlasu, pričom pripomenul ekonomické problémy Bulharska a vlečúce sa reformy. 
      

Bulharský parlament, paralyzovaný straníckymi šarvátkami, bol rozpustený v auguste takmer tri roky pred koncom svojho mandátu. Po rozpade socialistami vedenej vlády nebola žiadna strana ochotná vytvoriť nový kabinet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona