V Bulharsku protestujú proti vláde: Zatarasili prístup do najväčšej univerzity

NETKY.SK • 12 November 2013, 06:20 • 2 min
V Bulharsku protestujú proti vláde: Zatarasili prístup do najväčšej univerzity

SOFIA - Bulharskí študenti v pondelok s pomocou reťazí zablokovali prístup do najväčšej univerzity v krajine.

slovakia

left justify in out

Urobili tak na protest voči súčasnému úradníckemu kabinetu premiéra Plamena Orešarského, ktorý vládne s podporou socialistov. Študenti protestovali na pôde univerzity v Sofii takmer dva týždne a teraz vyhlásil jej "totálnu okupáciu". V bulharskom hlavnom meste sa v pondelok do protivládneho protestu zapojilo asi tisíc z nich. V Sofii sa uskutočnil masový protest proti Orešarskému aj v nedeľu. Akcie sú súčasťou päť mesiacov trvajúceho hnutia proti socialistickej vláde, ktorú obviňujú z väzieb na pochybných podnikateľov.

Bulharsko ešte v júli zachvátili masové demonštrácie po tom, ako premiér Orešarski navrhol za šéfa vplyvnej tajnej služby mladého mediálneho magnáta Deljana Peevského podozrivého z napojenia na miestnych oligarchov. Protesty neskôr nabrali celonárodný charakter a demonštranti už nepožadovali len Peevského odstúpenie, ale rezignáciu celej vlády. Tú predchádzajúcu premiéra Bojka Borisova sa im ešte v zime podarilo zosadiť, keď jeho kabinet neustál mohutné demonštrácie proti vysokým životným nákladom v najchudobnejšej krajine EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona