V Bukurešti španielske finále, Bilbao po 35 rokoch, Atletico po dvoch

NETKY.SK • 27 Apríl 2012, 09:24 • 2 min
V Bukurešti španielske finále, Bilbao po 35 rokoch, Atletico po dvoch

V Bukurešti španielske finále, Bilbao po 35 rokoch, Atletico po dvoch - Futbal V čisto španielskom finále Európskej ligy UEFA 2011/2012 sa stretnú futbalisti Atletica Madrid a Athletica Bilbao. Vo štvrtkovej semifinálovej odvete zvíťazil madridský tím aj

slovakia

left justify in out

img

V čisto španielskom finále Európskej ligy UEFA 2011/2012 sa stretnú futbalisti Atletica Madrid a Athletica Bilbao. Vo štvrtkovej semifinálovej odvete zvíťazil madridský tím aj na ihrisku rivala z Primera division FC Valencie 1:0, zástupca z Baskicka vyradil portugalský Sporting Lisabon. Finále je na programe 9. mája v Bukurešti.
      Bilbau sa podarilo vymazať manko 1:2 z prvého súboja na pôde Sportingu Lisabon až v 88. minúte, keď potrebnú postupovú výhru 3:1 zariadil hrdina okamihu Fernando Llorente. Zverenci trénera Marcela Bielsu, ktorí v skupine vyradili bratislavský Slovan, išli do vedenia vo veľmi zaujímavou stretnutí na San Mames v 16. minúte, keď sa po priťuknutí hruďou od Llorenteho dostal k zakončeniu Markel Susaeta a "koníčkom" otvoril skóre. Tím kouča Ricarda Sa Pinta ale vyrovnal v 43. minúte, keď sa lopta po rohu a strele odrazila k Rickymu Van Wolfswinkelovi, ktorý rutinérsky prestrelil hradbu tiel - 1:1. V nadstavenom čase prvého polčasu ale skvelou individuálnou akciou vyzval Llorente do zakončenia Ibaia Gonzalesa, ktorý sa pri zakončil nepomýlil. V druhom polčase sa hral tiež veľmi interesantný futbal, oba tímy nastrelili žrde, no o všetkom rozhodol vo štvrtok skvelý Llorente, keď v 88. minúte dostal loptu za chrbát brankára hostí. Najlepší hráč na ihrisku po vypätom dueli netajil šťastie. 
      "Je to neuveriteľné, je to prvýkrát, čo sa mi chcelo plakať na trávniku. Slová to len ťažko vedia vyjadriť, je to najlepší pocit," vykreslil svoje dojmy po tom, ako začali oslavy. Baskovia si zahrajú svoje druhé veľké európske finále po 35 rokoch - v sezóne 1976/77 prehrali vyvrcholenie Pohára UEFA s Juventusom Turín. "Bude to finále snov. Stále ešte naplno nechápeme, čo sme dokázali. Zajtra si isto sadneme k analýze stretnutia, ale vieme, že sme dokázali niečo veľké," doplnil svojho kolegu Susaeta. "Znovu sme dnes tvorili históriu a verím, že v tom budeme pokračovať aj vo finále. Títo hráči i priaznivci si to zaslúžia," dodal Llorente, ktorého čaká ešte jeden vrchol v tejto sezóne - Bilbao hrá finále Španielskeho pohára proti FC Barcelone.
      Atletico si v prvom polčase na štadióne Mestalla držalo domácu Valenciu na dištanc, hoci tá sa snažila a mala územnú prevahu. Zahrávala väčšie množstvo rohových kopov, ale hostia odolávali. V druhom polčase hosťujúci zverenci trénera Diega Simeoneho udreli v 60. minúte, keď po prihrávke Diega skóroval Adrian. Madridčanov oslabil v 79. minúte vylúčený Tiago, no víťazstvo a postup do finále si víťaz súťaže z roku 2010 ustrážil. Valencia kapitulovala po kľúčovom momente v druhom polčase, keď sa v 58. minúte zranil stredopoliar Sergio Canales a o dve minúty bolo po zápase, pretože po gólovom momente už potrebovali domáci dať tri góly na postup. "Kontrolovali priebeh a tlačili nás. Ale v druhom polčase sme spravili taktickú zmenu a už sme nemali toľko problémov. Vedeli sme, že zranenie Canalesa bude pre nich veľkým úderom. Vytvorilo sa viac priestoru a Adrian mohol dať svoj krásny gól," povedal o stretnutí kouč Atletica Diego Simeone. Madridčania si zahrajú finále EL po dvoch rokoch, v roku 2010 triumfovali v Hamburgu nad anglickým Fulhamom 2:1 po predĺžení. Zaujímavosťou je, že na ceste za konečným triumfom vyradili aj vtedy Valenciu - vo štvrťfinále. 

      odvety semifinále EL 2011/2012:
      FC Valencia - Atletico Madrid 0:1 (0:0)
      Gól: 60. Adrian, ČK: 79. Tiago (Atletico)
      /prvý zápas: 2:4, do finále postúpilo Atletico/

      Athletic Bilbao - Sporting Lisabon 3:1 (2:1)
      Góly: 16. Susaeta, 45.+1 Gomez, 88. Llorente - 43. Van Wolfswinkel
      /prvý zápas: 1:2, do finále postúpilo Bilbao/

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona