V Bukurešti oslavovali Iohannisovo víťazstvo tisíce ľudí

NETKY.SK • 17 November 2014, 10:05 • 2 min
V Bukurešti oslavovali Iohannisovo víťazstvo tisíce ľudí

BUKUREŠŤ- Tisícky ľudí sa zhromaždili v noci nadnes v uliciach Bukurešti, kde oslavovali víťazstvo Klausa Iohannisa v druhom kole prezidentských volieb. Iohannis, pôvodom etnický Nemec, sa vo svojich predvolebných sľuboch zameral na boj proti korupcii a prekvapivo porazil úradujúceho rumunského premiéra Victora Pontu.

slovakia

left justify in out

Favoritom volieb bol síce Ponta, avšak po sčítaní 76 percent hlasov viedol dnes ráno opozičný liberál Iohannis, dlhoročný starosta sedmohradského mesta Sibiu, nad Pontom s 54,8 percentami. V prospech socialistu Victora Pontu hovorilo ráno o niečo menej percentuálnych bodov - 45,2. Ponta si priznal porážku ešte v nedeľu večer, informovali svetové tlačové agentúry.
      

"Ďakujem vám, začína sa iné Rumunsko," napísal Iohannis na svojej facebookovej stránke. Pätnásť tisíc ľudí vyšlo do Bukurešti pôvodne protestovať proti ťažkostiam, ktoré mali pri hlasovaní zahraniční Rumuni. Protest na námestí, kde boli počas rumunskej revolúcie v roku 1989 zastrelení demonštranti, sa však rýchle zmenil na oslavy, keď medzi dav ľudí zavítal nečakaný víťaz prezidentských volieb Iohannis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies