V Bukurešti a ďalších 15 mestách demonštrovalo viac ako 10.000 ľudí

NETKY.SK • 18 Január 2012, 08:06 • 2 min
V Bukurešti a ďalších 15 mestách demonštrovalo viac ako 10.000 ľudí

V Bukurešti a ďalších 15 mestách demonštrovalo viac ako 10. 000 ľudí - Politika Viac ako 10.

slovakia

left justify in out

img

Viac ako 10.000 ľudí sa v pondelok zapojilo do demonštrácií v Bukurešti a ďalších asi 15 rumunských mestách, informoval dnes v hlavnom meste balkánskej republiky hovorca tamojšieho ministerstva vnútra Marius Militaru.
      Najviac protestujúcich - viac ako 1000 - sa podľa jeho slov zhromaždilo v pondelok večer v centre Bukurešti. Médiá uviedli, že demonštrantov tu bolo asi 1500.
      Ďalšie demonštrácie sa konali napríklad v Kluži, Temešváre alebo Arade.
      Od štvrtka do nedele minulého týždňa sa demonštrovalo podľa oficiálnych údajov ministra vnútra Traiana Igasa v 36 mestách krajiny, a to za účasti asi 8600 ľudí.
      Hlavnú časť nespokojných občanov tvorili v rumunskej metropole hlavne dôchodcovia a iní skôr narodení občania, ktorí po spoločenských zmenách v krajine poberali rôzne výhody. Práve na tie mieni teraz v rámci reštriktívnych opatrení siahnuť rumunská vláda. Relatívne mnoho bolo medzi demonštrantmi aj študentov.
      Demonštráciu, ktorá sa skončila krátko pred polnocou, nenarušili incidenty. Príslušníci poriadkových síl však predviedli 113 ľudí, ktorí sa len chystali pripojiť k protestujúcim a u ktorých sa našli kamene, reťaze, palice i bodné zbrane.
      Protesty v Bukurešti a ďalších rumunských mestách trvajú už niekoľko dní. Po ich víkendovej eskalácii v zrážky s príslušníkmi bezpečnostných zložiek tieto pozmenili taktiku a väčší dôraz kladú už na preventívne kontroly, cieľom ktorých je včasné oddelenie potenciálnych výtržníkov od pokojných demonštrantov.
      Spor o reformu zdravotníctva bol podľa niektorých rumunských analytikov iba posledným podnetom pre vznik demonštrácií. Občania sú nespokojní s nízkou životnou úrovňou a prísnymi úspornými opatreniami, pre ktoré sa vedenie krajiny rozhodlo v uplynulých dvoch rokoch. Na demonštráciách sa tak opakovane ozýva volanie po rezignácii prezidenta Traiana Basesca i vlády premiéra Emila Boca.
      Predseda rumunskej vlády Emil Boc síce víkendové násilie odsúdil, súčasne však vyjadril porozumenie pre pobúrenie občanov. "Pre dialóg jestvuje široký priestor, nie však pre násilie," vyhlásil začiatkom týždňa a dodal, že práve úsporná politika zlepšila ekonomické parametre krajiny, aj keď to ľudia nepocítili zo dňa na deň.
      Rumunský premiér súčasne vyzval ministra zdravotníctva Ladislaua Ritliho, aby zriadil komisiu pre vypracovanie nového zákona o zdravotníctve a osobne požiadal uznávaného odborníka, štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva Raeda Arafata, ktorého odstúpenie z 10. januára po ostrej kritike prezidenta krajiny bolo podnetom pre prvé protesty, aby sa vrátil na ministerstvo a podieľal sa na príprave nového zákona.

Zdroj: TASR/MTI, APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies