V Buenos Aires chcú po pápežovi pomenovať rušnú ulicu i stanicu metra

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 13:51 • 2 min
V Buenos Aires chcú po pápežovi pomenovať rušnú ulicu i stanicu metra

BUENOS AIRES - Pomenovať jednu z ulíc a stanicu metra v Buenos Aires po pápežovi Františkovi, ktorý sa v utorok vo Vatikáne ujal úradu najvyššieho pontifika, navrhli v utorok poslanci miestneho zastupiteľstva. Informovali o tom dnes argentínsky denník La Nación.

slovakia

left justify in out

Na premenovanie poslanci navrhli ulicu Avenida Carabobo, ktorá vedie cez štvrť Flores, kde sa Borgoglio narodil. Ďalším návrhom je dať nedávno dobudovanej stanici metra názov Papa Francisco - Plaza Flores. Stanica sa zhodou okolností nachádza neďaleko Chrámu sv. Jozefa, kam Borgoglio ako chlapec chodieval na bohoslužby.

Podľa poslanca Daniela Amorosa je zvolenie arcibiskupa mesta Buenos Aires kardinála Jorgeho Maria Borgoglia za pápeža udalosťou celosvetového významu, keďže sa stalo prvýkrát v dejinách, že bol za hlavu katolíckej cirkvi zvolený Latinskoameričan. Okrem toho poslanec poznamenal, že Borgoglio aj vo funkcii arcibiskupa dával prednosť cestovaniu metrom pred služobnou limuzínou. 

Intronizáciu pápeža Františka si vo všetkých chrámoch Buenos Aires v utorok napoludnie pripomenuli desať minúť trvajúcim hlaholom zvonov. Popoludní sa chrámoch argentínskej metropoly konali slávnostné ďakovné bohoslužby.

V Buenos Aires, ako aj v mnohých ďalších mestách sa ľudia v utorok zišli na námestiach, aby na veľkoplošných obrazovkách spoločne sledovali priamy prenos z vatikánskeho Námestia sv. Petra, kde sa ich rodák vtedy na inauguračnej omši oficiálne ujímal pápežského úradu. Len v Buenos Aires - na námestí Plaza de Mayo - sa zišlo 40.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies