V budúcom roku si pripravte peňaženky, čaká nás zdražovanie energií

NETKY.SK • 28 November 2017, 14:19 • 2 min
V budúcom roku si pripravte peňaženky, čaká nás zdražovanie energií

BRATISLAVA - Koncová cena elektriny pre domácnosti od 1. januára 2018 medziročne stúpne v priemere o 2,71 %. Cena plynu pre domácnosti sa zvýši priemerne o 0,38 %, cena tepla o 1,0 %, cena za dodávky vody o 0,18 %.

slovakia

left justify in out

"Nárast ceny elektrickej energie v priemere pre Slovensko pre rok 2018 bude 2,71 %. Je to priemerný nárast z maximálnych možných úprav, ktorý si obchodníci urobia," povedal predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek.

 

V tarife D1 to podľa neho predstavuje priemerný nárast o 0,13 eura za mesiac alebo o 1,37 %, v tarife D2 o 0,51 eura alebo 2,08 %. Cena plynu sa podľa Jahnátkových slov budúci rok zvýši v priemere o 0,38 %. "Cena komodity sa zvýšila. O nárast koncovej ceny požiadali len štyri subjekty, Slovenský plynárenský priemysel (SPP) o zvýšenie nepožiadal," doplnil.

 

img

 

Teplo podľa predsedu ÚRSO v roku 2018 v priemere zdražie o 1 %. "Variabilná zložka vzrastie z toho o 1,2 % a fixná zložka o 0,9 %," poznamenal. Cena tepla sa podľa neho odvíja od ceny plynu, elektriny či uhlia. Predpokladá sa podľa jeho slov, že vplyvom najmä zatepľovania budov objednané množstvo tepla na budúci rok poklesne medziročne o 7 %, bude to však závisieť od vývoja počasia.

 

Cena tzv. vodného sa podľa Jahnátka zvýši za Slovensko v priemere o 0,18 %, cena tzv. stočného o 0,91 %. "Väčšina vodárenských spoločností nepodala návrh na zvýšenie cien," dodal Jahnátek.

 

Regulačný úrad je presvedčený, že vzhľadom na mimoriadny nárast cien komodít na burzách (elektrina +17,96 %, plyn +4,72 %) sa mu podarilo zabezpečiť pre slovenské domácnosti a podnikateľov v budúcom roku optimálne ceny energií. „Napríklad odberateľom elektriny v sadzbe DD1, čo sú malé byty s typickou spotrebou do tisíc kilowatthodín, sa zvýšia priemerné náklady v rámci celého Slovenska o 0,13 eura za mesiac. V sadzbe DD2, čo sú štandardné domácnosti s vyššou spotrebou okolo 2 300 kilowatthodín, bude priemerná zmena v rámci celého Slovenska o + 0,51 eura za mesiac. Pri plyne napríklad v tarife D2, čo je charakter odberu plynu na varenie a ohrev vody pri priemernej ročnej spotrebe 14 tisíc kilowatthodín, si domácnosť priplatí 0,80 eura za mesiac,“ vysvetlil Jahnátek. Dodal, že ak by spotreba tepla v budúcom roku zostala na úrovni tohto roka, náklady na teplo budú pre slovenské domácnosti vyššie priemerne o 0,30 eura za mesiac.

ÚRSO zdôrazňuje, že v cenovom rozhodnutí nestanovuje dodávateľom elektriny, plynu, tepla, či vody pevnú cenu, ale maximálnu cenu. „Tá sa nemôže prekročiť. Nižšiu cenu v rámci trhovej súťaže však môžu okamžite ponúknuť slovenským domácnostiam všetci dodávatelia energií,“ uzavrel Jahnátek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies