V budúcom roku má rásť zamestnanosť aj mzdy

NETKY.SK • 28 November 2015, 11:28 • 2 min
V budúcom roku má rásť zamestnanosť aj mzdy

BRATISLAVA – V budúcom roku by malo pokračovať oživenie na slovenskom trhu práce. Predpokladá to personálno-poradenská spoločnosť McRoy Slovakia. "Dopyt firiem po nových pracovníkoch bude kontinuálne rásť. Prejaví sa to v klesajúcej nezamestnanosti, rastúcich platoch, ale aj v problémoch firiem nájsť vhodných zamestnancov," skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Luboš Sirota.

slovakia

left justify in out

Nové pracovné miesta by mali vznikať predovšetkým v priemyselnej výrobe, a to v segmente automotive a strojárstva, ďalej v logistike a v službách, solídnym tempom by mal rásť aj maloobchod. Z pohľadu regiónov by na tom mali byť najlepšie Bratislava a Košice a oblasť celého Považia. Medzi najžiadanejšie pozície má pritom podľa McRoy Slovakia patriť operátor výroby, operátor CNC stroja, zvárač, vodič vysokozdvižného vozíka, obrábač kovov a neutíchne ani dopyt po IT špecialistoch.

Spoločnosť ďalej predpokladá, že celkovo by zamestnanosť mohla vzrásť o približne jeden percentuálny bod.

 

"Očakávame, že evidovaná nezamestnanosť na Slovensku klesne pod úroveň 10 %, čo bude znamenať zásadné vyčerpanie trhu na strane ponuky pracovnej sily," očakáva Sirota. Slovensko je totiž podľa neho špecifické tým, že k tejto situácii dochádza už pri miere evidovanej nezamestnanosti okolo 9 %, pričom vo vyspelých ekonomikách sa tak deje až pri úrovni okolo 4 %. "Dôvodom je predovšetkým zlá kvalifikačná štruktúra slovenských nezamestnaných a nízka mobilita pracovnej sily," doplnil Sirota.

 

Trh práce by sa tak mal dostať do stavu, s ktorým zápasil už pred vypuknutím hospodárskej krízy na konci roka 2008. Aj vtedy mali firmy napriek pomerne vysokej nezamestnanosti problém zohnať dostatok kvalifikovaných zamestnancov. "Napríklad zváračov hľadali aj vo Vietname. Odvtedy prešlo sedem rokov, počas ktorých sa na trhu nič nezmenilo, keďže štát neurobil pre zlepšenie kvalifikácie nezamestnaných a zvýšenie mobility pracovnej sily takmer nič. Vznikali síce stále nové opatrenia aktívnej politiky trhu práce, no tie sa zväčša minuli účinku, a tak v roku 2016 budeme tam, kde sme boli v roku 2008," tvrdí Sirota.

 

Rastúca ekonomika v kombinácii s nedostatkom vhodných ľudí by sa ale mala podpísať aj na rýchlejšom raste priemerných platov než bol dosahovaný v tomto roku. Mzdy by tak podľa McRoy Slovakia mohli medziročne stúpnuť o približne tri percentá. "Očakávame, že ak nedôjde k zásadnejším zmenám v externom prostredí, najmä na najvýznamnejších exportných trhoch, rast trhu práce by mal pokračovať aj v období po roku 2016, aj keď už miernejším tempom," dodáva Sirota.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona