V budúcnosti zrejme úplne vymizne alkoholizmus: Postará sa o to príroda!

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 10:44 • 2 min
V budúcnosti zrejme úplne vymizne alkoholizmus: Postará sa o to príroda!

Vedci zistili, že problémy s pitím alkoholu ľudstvo v budúcnosti mať nebude.

slovakia

left justify in out

Vedci z Pennsylvánskej univerzity sa už dlhšie zaoberajú podrobným výskumom génov ľudí z rôznych kútov sveta, kde sa zameriavajú na sledovanie jednotlivých odlišností. Výskum sa realizoval za pomoci 2500 genómov ľudí z 26 rôznych krajín a 4 kontinentov.

 

Zistilo sa, že gény ľudí žijúcich v podobných geografických šírkach sú veľmi podobné a sú prispôsobené na prežitie v danej lokalite. Avšak našli sa aj špecifické výnimky, ktoré boli vzájomne veľmi podobné napriek rozdielnemu pôvodu. "Táto zmena iba potvrdila, že podobnosť génov môže byť vysoká medzi viacerými populáciami," skonštatoval John Hawks z univerzity vo Wisconsine.

 

Zaujímavejšie však boli zistenia, ku ktorým odborníci dospeli v súvislosti s takzvanou alkoholdehydrogenézou (ADH). Dehydrogenéza je enzým, ktorý pomáha v organizme rozkladať alkohol vytvárajúci acetaldehyd. Táto látka zapríčiňuje nepríjemné pocity spojené s bolesťou hlavy po tom, čo požijeme väčšie množstvo alkoholu. Následky „opice“ však odznejú v momente, keď sa acetaldehyd postupne zmení na netoxický acetát.

 

Vedci si ale všimli, že ADH sa postupne mení. Jeho nový, evolúciou vytvorený variant by mohol zapríčiniť to, že tolerancia alkoholu u ľudí by sa zásadne znížila. Telo by skrátka stratilo schopnosť vysporiadať sa s ním, pričom nevoľnosť by sa dostavila už po požití malého množstva alkoholického nápoja.

 

Na základe toho teda možno predpokladať, že počet alkoholikov by rapídne klesal, až by nakoniec došlo k úplnému ústupu tohto negatívneho spoločenského fenoménu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies