V Budapešti otvorili výstavu Košický zlatý poklad

NETKY.SK • 1 Február 2011, 08:15 • 2 min
V Budapešti otvorili výstavu Košický zlatý poklad

V Budapešti otvorili výstavu Košický zlatý poklad

slovakia

left justify in out

img

V Maďarskom národnom múzeu v Budapešti dnes otvorili výstavu Košický zlatý poklad – Kassai Aranykincs.
"Pre maďarské múzeá a maďarských numizmatikov je tento dnešný deň veľkým sviatkom, lebo košický zlatý poklad, ktorý bol objavený v roku 1935, v Maďarsku doteraz nikto nevidel. Aby sme teraz mohli vidieť tieto poklady, k tomu bola potrebná veľmi dobrá ľudská i odborná spolupráca medzi vedúcimi slovenského a maďarského národného múzea," zdôraznil v prejave minister národných zdrojov Maďarskej republiky Miklós Réthelyi.
"Tento nález, ktorý pozostáva z 2919 zlatých peňazí, iných mincí a zlatých predmetov, je najdôležitejším dôkazom dialógu medzi národmi," dodal maďarský minister.  
Podľa slov ministra kultúry Slovenskej republiky Daniela Krajcera unikátna zbierka svojím spôsobom reprezentovala históriu troch storočí tohto remeselného odvetvia v celom európskom kontexte. Zbierka viac ako 2000 zlatých mincí pochádza zo 71 neskoro stredovekých a rannonovovekých mincovní od Sedmohradska Uhorska, Holandska, Čiech, Rakúska, Škandinávskych krajín, Anglicka až po Španielsko a Švédsko, povedal Krajcer.
"Medzi Slovenskom a Maďarskom sa občas objavia témy, pri ktorých si nie vždy celkom nemusíme rozumieť. Do istej miery je to prirodzené, na druhej strane ja osobne som presvedčený, že stále je tu omnoho viacej tém, ktoré nás spájajú. Nie je to len naša spoločná uhorská história. Typickým príkladom je aj dnešná spolupráca oboch národných inštitúcií a ja osobne verím, že to, čo nás spája, je aj naša stredoeurópska budúcnosť," uzavrel prejav slovenský minister.
Košický zlatý poklad ako hromadný nález zlatých mincí patrí medzi najväčšie na svete. Jeho význam je znásobený tým, že napriek rôznym peripetiám ho nestihol osud iných veľkých pokladov, ktoré boli opätovne zmincované. Mince, ktoré obsahuje, tvoria širokú škálu produkovanú 81 európskymi mincovňami 15. až 17. storočia.
Zlatý poklad, ktorý našli pri výkopových prácach v centre Košíc 24. augusta 1935 bude do 20. marca vystavený na mieste, kde bol doteraz uložený korunovačný plášť svätého Štefana.
Od okamihu, keď bola jeho expozícia vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach pre rekonštrukciu historickej budovy uzavretá, videli už poklad návštevníci dvoch európskych hlavných miest - Bratislavy a Prahy. S veľkou pravdepodobnosťou bude po budapeštianskej výstave poklad ešte inštalovaný aj v Múzeu Ferenca Móru v Szegedíne. Košický zlatý poklad tvoria zlaté mince - väčšinou dukáty a dvojdukáty, tri zlaté medaily a zlatá renesančná reťaz.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona