V Budapešti dnes otvorili novú linku metra M4

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 12:16 • 2 min
V Budapešti dnes otvorili novú linku metra M4

BUDAPEŠŤ - Nová linka budapeštianskeho metra M4, ktorú dnes slávnostne otvorili za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, je jedna z najväčších investícii uplynulých desaťročí v Maďarsku. Vyhlásil to podľa agentúry MTI budapeštiansky starosta István Tarlós.

slovakia

left justify in out

Orbán v prejave zdôraznil, že nová linka je výsledkom zomknutia a spolupráce od roku 2010. Budapešť bude podľa jeho slov schopná realizovať smelé plány v budúcnosti v prípade, ak nájde spôsob spolupráce s vládou.

 

Prevádzku novej linky, ktorú si verejnosť môže vyskúšať bezplatne od dnešného poludnia až do nedele, zabezpečuje 15 súprav značky Alstom Metropolis. V kabíne strojvodcu bude posádka iba v prvom roku prevádzky, vlaky sú totiž plne automatizované.

 

K celkovým nákladom projektu vo výške 452,5 miliardy forintov (1,53 miliardy eur) prispela Európska únia (EÚ) z Kohézneho fondu 181 miliardami forintov (610,3 milióna eur), zvyšnú časť uhradia štát a hlavné mesto.

 

Tunel štvrtej linky metra, ktorá je dlhá 7,3 kilometra a spája stanice Keleti pályaudvar na peštianskej a Kelenföld vasútállomás na budínskej strane, začali pri Kelenfölde raziť 4. apríla 2007 s polročným omeškaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies