FOTO a VIDEO Briti si uctili 20. výročie Dianinej smrti, zreštaurovali aj videozáznam z jej svadby

NETKY.SK • 25 August 2017, 14:00 • 2 min
FOTO a VIDEO Briti si uctili 20. výročie Dianinej smrti, zreštaurovali aj videozáznam z jej svadby

LONDÝN - Tlačová agentúra Associated Press zreštaurovala a na internetovom serveri YouTube sprístupnila videozáznam zo svadby princa Charlesa s lady Dianou Spencerovou. Spravila tak pri príležitosti nadchádzajúceho 20. výročia Dianinej smrti.

slovakia

left justify in out

Dovedna 25-minútový záznam získala AP ešte v roku 2016 z archívu britskej spoločnosti British Movietone. Tá totiž ako jediná zaznamenala svadbu prominentného páru z 29. júla 1981 na kvalitný 35-milimetrový film, vďaka čomu sa dal záznam dobre zreštaurovať.

 

"Zreštaurovaný film v 4K rozlíšení je jednoducho úchvatný a na míle vzdialený verziám z kaziet v 80. rokoch, ktoré poznáme," povedala Alwyn Lindseyová, zástupkyňa riaditeľa AP pre predaj v Európe, na Blízkom východe a Afrike. Manželstvo Charlesa s Dianou sprevádzali problémy. Dvojica žila odlúčene od roku 1992 a v auguste 1996 sa rozviedla. Verejnosťou mimoriadne obľúbená princezná zahynula o rok neskôr - 31. augusta 1997 - pri automobilovej nehode v Paríži spoločne so svojím posledným partnerom Dodim al Fayedom.

 

 

 

Londýnsky Buckinghamský palác vzdal poctu princeznej Diane výstavou jej osobných predmetov.

 

Kurátori výstavy umiestnili do jedného zo salónov Buckinghamského paláca písací stôl, pri ktorom Diana vo svojom sídle v Kensingtonskom paláci pracovala. Na stole sú dôkladne naaranžované predmety pripomínajúce život kedysi najznámejšej ženy sveta vrátane rodinných fotografií, hudobných audiokaziet, fasciklov, pera či kancelárskeho papiera. Na Dianinom písacom stole je aj váza s kyticou rôznofarebných ruží, ktoré princezná zbožňovala.

 

Mnohé predmety vystavené na písacom stole princeznej Diany pomáhali vyberať jej synovia, princovia William a Harry. "Predmety boli vyberané tak, aby odrážali jeden z aspektov Dianinho života, ktorým boli jej oficiálne povinnosti," uviedla kurátorka výstavy Sally Goodsirová. "Preto sme sa usilovali zrekonštruovať jej písací stôl tak, ako vyzeral, keď stál v obývačke Kensingtonského paláca," dodala s tým, že niektoré predmety, ktoré sa na stole alebo vedľa neho nachádzajú, odrážajú aj Dianine osobné záujmy. "Sú tu jej baletné špičky, keďže bola známa ako milovníčka tanca, a potom aj niekoľko audiokaziet so skladbami Eltona Johna či Georgea Michaela, ale je tu zastúpený aj klasický repertoár, napríklad Pavarotti," priblížila Goodsirová.

 

Pocta Diane je súčasťou výstavy viac ako 200 rozličných darov, ktoré počas svojho 65-ročného panovania dostala kráľovná Alžbeta II.

 

Verejnosti prístupná bude do 1. októbra.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona