V Bruseli začína dvojdňový summit EÚ zameraný najmä na migráciu a bezpečnosť

NETKY.SK • 28 Jún 2018, 12:52 • 2 min
V Bruseli začína dvojdňový summit EÚ zameraný najmä na migráciu a bezpečnosť

BRUSEL - Migrácia, azylová politika, bezpečnosť Európskej únie a otázky spojené so spoločnou európskou obranou sú hlavné témy dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ sa stretnú vo štvrtok o 15.00 h miestneho času. Slovensko zastupuje predseda vlády Peter Pellegrini.

 

Summit EÚ je v znamení politického tlaku dospieť k pokroku v debatách o migrácii a azylovej politike, k čomu prispeli najmä udalosti v Taliansku a Nemecku. Pretrvávajúce nezhody členských krajín ohľadom migrácie ohrozujú jednotu Únie v situácii, keď musí čeliť vonkajším tlakom. Tie prichádzajú nielen z Ruska v podobe hybridných či kybernetických hrozieb, ale v ekonomickej a obchodnej oblasti aj zo strany Spojených štátov.

 

"Stávky sú vysoké a čas je krátky," upozornil predseda Európskej rady Donald Tusk pred summitom v liste zaslanom európskym lídrom. V prípade, ak sa politici nedohodnú na riešení problémov spojených s migráciou, podľa Tuska riskujú, že prídu o svoje pozície a navrch budú mať radikálneho protieurópske, antiliberálne a autoritárske sily.

 

Tusk v liste navrhol dosiahnutie kompromisu v troch oblastiach: vytvorenie vyloďovacích platforiem pre migrantov mimo hraníc EÚ, vytvorenie osobitného rozpočtu na boj proti nelegálnej migrácii a posilnenie spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitu migrantov.

 

Ďalšími bodmi programu Európskej rady sú posilnenie bezpečnosti a obrany, obchodné záležitosti spojené s rozhodnutím USA uvaliť clo na európske oceľové a hliníkové výrobky, rokovania so Spojeným kráľovstvom o brexite či reforma eurozóny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies