V Bruseli začala dvojdňová konferencia zameraná na rekonštrukciu Sýrie

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 14:38 • 2 min
V Bruseli začala dvojdňová konferencia zameraná na rekonštrukciu Sýrie

BRUSEL - V Bruseli sa dnes začala dvojdňová medzinárodná konferencia (4-5.4) zameraná rekonštrukciu Sýrie. Na podujatí, ktoré vyvrcholí v stredu doobeda, sa zúčastnia zástupcovia 70 krajín a medzinárodných organizácií, vrátane predstaviteľov Európskej únie a OSN.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska komisia dnes pripomenula, že Konferenciu na podporu budúcnosti Sýrie a regiónu (#SyriaConf2017) pripravili spoločne EÚ, OSN, Spojené kráľovstvo, Nórsko, Kuvajt a Katar.

 

"Je to morálna zodpovednosť a povinnosť nás ako medzinárodného spoločenstva, aby sme znovu potvrdili naše záväzky voči sýrskemu ľudu. Rozsah utrpenia si vyžaduje ráznejšiu akciu, spoločnú odpoveď. To je naša téma - ako môžeme lepšie reagovať na súčasné potreby a výzvy", uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis na úvod konferencie.

 

Medzi hlavné témy konferencie patrí implementácia rozhodnutia vyzbierať sumu 12 miliárd dolárov, ku ktorej sa zaviazalo medzinárodné spoločenstvo na darcovskej konferencii v Londýne vo februári 2016.

 

Stylianidis vo svojom prejave v rámci tematického bloku "Humanitárna pomoc vnútri Sýrie - potrebné výzvy a ako ďalej" vzdal hold humanitárnym pracovníkom, ktorí prišli o život pri výkone svojho povolania v Sýrii a upozornil na ťažkosti, ktorým čelia "zo všetkých strán" pri rozdeľovaní humanitárnej pomoci v tejto krajine.

 

Eurokomisár zdôraznil, že humanitárna kríza v Sýrii môže byť ukončená len tým, že sa nájde "politické riešenie" pre túto krajinu, ktorá je už vyše šesť rokov vystavená občianskemu konfliktu.

Dnešný deň konferencie je venovaný viacerým tematickým zasadnutiam so zameraním na rôzne aspekty medzinárodnej podpory pre Sýriu a jej susedný región. Všetky tematické zasadnutia sa premietnu do hlavných stredajších diskusií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies