V Bruseli spustili obmedzenú premávku metra, ulice a školy strážia stovky policajtov

NETKY.SK • 25 November 2015, 11:02 • 2 min
V Bruseli spustili obmedzenú premávku metra, ulice a školy strážia stovky policajtov

BRUSEL - Po dvoch dňoch prerušenia plynulej premávky verejnej hromadnej dopravy z dôvodov teroristického ohrozenia, bola dnes ráno v Bruseli obnovená premávka metra a električiek po celej ich trase. Otvorili sa aj školy a univerzity, kde však boli zavedené sprísnené bezpečnostné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Na normalizáciu života v belgickej metropole dozerá 500 vojakov a policajtov. Okolo 200 z nich má na starosti verejnú hromadnú dopravu a 300 bolo rozmiestnených v blízkosti škôl. Desiatky policajtov boli povolané na pomoc svojim bruselským kolegom z viacerých regiónov Valónska. Premávka metra a električke cez tunely bola otvorená o 6.00 h ráno. Premávka metra je však iba čiastočná, lebo cestujúci majú prístup iba na 35 z 69 staníc metra. Tento stav je zapríčinený bezpečnostnými zárukami. STIB, spoločnosť, ktorá prevádzkuje hromadnú dopravu, po utorňajších prehliadkach poskytla úradom celkový bezpečnostný prehľad a vyčlenený počet 200 vojakov a policajtov stačí iba na dozor nad 35 zastávkami metra.

 

Čo sa týka premávky električiek, tie opäť fungujú po celej trase, vrátane tunelovej časti, s výnimkou troch zastávok v centre mesta. Zmenou je skoršie ukončenie ich prevádzky. Dnes budú jazdiť iba do 22.00 h večer, pričom bežne fungujú až do polnoci. Autobusy jazdia bezo zmien, tak ako aj počas predošlých krízových dní. Zodpovedné orgány v piatok (27.11) opätovne posúdia celkovú situáciu a rozhodnú o prípadných úpravách a zmenách. Najvyšší stupeň ohrozenia v bruselskom regióne platí do budúceho pondelka.

 

Normalizuje sa aj situácia na školách, od jaslí až po univerzity. Otvárajú sa múzeá, športové strediská, kiná a divadlá. Mnohé zo škôl však tento týždeň zrušili záujmové krúžky a mimoškolské aktivity. Podľa dočasných sprísnených pravidiel rodičia majú zakázaný prístup do interiéru škôl, nemôžu ani odprevádzať deti do tried, čo v niektorých prípadoch vytvára pred školami nečakané zhluky ľudí.

 

Frankofónna ministerka školstva Joelle Milquetová, do ktorej kompetencie spadá aj bruselský región, dnes ráno v rozhovore pre televíznu stanicu RTBF uviedla, že počas predošlých dvoch dní školskej výluky, úrady v spolupráci s riaditeľmi škôl prijali potrebné opatrenia na zvýšenie bezpečnosti na školách. Jej návrh na vytvorenie takzvaných "bezpečných miestností" na školách, kde by sa v prípade núdzových situácií mohli skryť žiaci aj učitelia, však narazil na ostrú kritiku starostu Bruselu Yvana Mayeura.

 

"Žijeme vo svete, kde neexistuje nulové riziko," opísala celkovú situáciu Milquetová. A upozornila, že školy sa riadia pokynmi Národnej bezpečnostnej rady, v ktorej však nemajú zastúpenie predstavitelia škôl, ani frankofónnych, ani flámskych. Ministerka potvrdila informáciu, že rodičia žiakov boli oboznámení, že pod tlakom tejto situácie, neprítomnosť detí v škole bude dnes ospravedlnená.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona