V Bruseli sa začína summit EÚ s Tureckom, má padnúť konečná dohoda v migračnej kríze

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 18:47 • 2 min
V Bruseli sa začína summit EÚ s Tureckom, má padnúť konečná dohoda v migračnej kríze

BRUSEL - Lídri krajín EÚ sa dnes opäť stretávajú v Bruseli v snahe dokončiť kontroverznú dohodu o riešení migračnej krízy, na ktorej základných princípoch sa dohodli s tureckým premiérom pred desiatimi dňami na summite EÚ-Turecko.

slovakia

left justify in out

18:27 - Fico: Návrh migračnej dohody s Tureckom slovenská vláda zatiaľ akceptuje

Slovenská vláda zatiaľ akceptuje návrh dohody o riešení migračnej krízy tak, ako je momentálne naformulovaná. Pred začiatkom dnešného dvojdňového summitu EÚ v Bruseli to vyhlásil premiér Robert Fico.

 

"Nikto ale nevie, čo sa zomelie, lebo sa často objavujú návrhy na poslednú chvíľu," dodal. Reagoval tým na minulotýždňový mimoriadny summit EÚ-Turecko, kam prišiel turecký premiér Ahmet Davutoglu s novými požiadavkami, s ktorými neboli európski lídri dopredu oboznámení.

 

Návrh dohody s Ankarou sa týka návratu všetkých nových nelegálnych migrantov, ktorí sa preplavili z Turecka na grécke ostrovy späť do Turecka. Únia má v rámci existujúcich záväzkov tiež zobrať jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov za každého Sýrčana, ktorého Ankara prijme späť z gréckych ostrovov.

 

Ankara na druhej strane žiada urýchlenie liberalizácie vízového režimu s EÚ. Vízová povinnosť pre tureckých občanov by mala platiť maximálne do konca júna, a nie do októbra. Okrem toho sa má urýchliť vyplácanie už vyčlenených troch miliárd eur, ktoré Turecko použije na zlepšenie životných podmienok sýrskych utečencov na svojom území, pričom požaduje zvýšenie tejto sumy o ďalšie tri miliardy eur. Rovnako chce čo najrýchlejšie otvorenie ďalších prístupových kapitol.

 

Fico upozornil, že Slovensko trvá na dobrovoľnom systéme pre členské štáty, čo sa týka presídľovania Sýrčanov z tureckých utečeneckých táborov. Ich počet nemá ísť nad rámec už schválenej schémy na relokáciu 160.000 utečencov.

 

Ako premiér poznamenal, niektoré krajiny nesúhlasia s viacerými bodmi dohody, či už ide o posunutie vízovej liberalizácie, alebo urýchlenie približovania sa Ankary k EÚ. "Ak budú splnené podmienky, nemáme problém s otváraním ďalších kapitol. Pokiaľ ide o liberalizáciu – jún alebo október nezohráva dôležitú úlohu," priblížil slovenský postoj.

 

18:16 - Seehofer: Ak sa na summite nedosiahne dohoda, musíme si chrániť vlastné hranice

V prípade neúspechu prebiehajúceho summitu Európskej únie bude potrebné vyvodiť dôsledky v oblasti zabezpečenia nemeckých hraníc. Počas návštevy redakcie tlačovej agentúry DPA to uviedol šéf Kresťanskosociálnej únie, bavorský krajinský premiér Horst Seehofer.

 

Politik, ktorý patrí k najvýraznejším vnútrokoaličným kritikom utečeneckej politiky spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, sa však súčasne vyjadril, že prioritne podporuje európske riešenie tejto problematiky. Ak sa však Európe nepodarí nájsť konsenzus, potom musia Nemci podľa jeho slov prijať nevyhnutné opatrenia na vlastnej hranici.

 

Na jednej strane treba podľa Seehofera pri rokovaniach s Tureckom dosiahnuť, aby sa tam utečencom dostalo lepšej starostlivosti a mohli tam zostať; na druhej strane však líder CSU opätovne striktne odmietol tak plnoprávne členstvo Turecka v EÚ, ako aj zrušenie vízovej povinnosti pre jeho občanov pri cestách do únie.

 

Podľa jeho slov je potrebné trvalé riešenie problému v Európe, zabezpečenie kontroly vonkajších hraníc únie a realizácia azylového konania už na vonkajších hraniciach únie.

 

Seehofer vyjadril nádej, že sa šéfke nemeckej spolkovej vlády podarí tieto požiadavky premeniť v Bruseli na realitu, aj keď pripustil, že momentálne k tomu vedie ešte dlhá cesta.

 

17:27 - Iohannis: S presídľovaním súhlasíme, ale len na báze dobrovoľnosti

 Rumunsko podporuje posilnenie spolupráce medzi Bruselom a Ankarou, avšak prevzatie žiadateľov o azyl považuje za prijateľné iba a výlučne na základe unijného práva a princípe dobrovoľnosti, zdôraznil dnes najvyšší predstaviteľ krajiny, prezident Klaus Iohannis. Stalo sa tak krátko pred jeho odletom na summit vedúcich predstaviteľov členských krajín únie v Bruseli.

 

Klaus Iohannis súčasne pripomenul, že Rumunsko bolo aj vlani proti prerozdeľovaniu migrantov na starom kontinente na základe stanovených kvót, aj keď o tom rozhodli väčšinou hlasov ministri vnútra členských štátov únie, informovala tlačová agentúra MTI.

 

Dohodu medzi EÚ a Tureckom uzavretú vlani podľa názoru rumunského prezidenta treba v každom prípade realizovať, avšak o dodatočných návrhoch k nej očakáva Klaus Iohannis búrlivú diskusiu na terajšom summite v Bruseli.

 

Rumunsko podľa jeho slov súhlasí s nutnosťou pomôcť Turecku v zastavení migračnej vlny smerujúcej do Grécka, avšak pripomenul, že predložené návrhy by mali prispieť k podstatne lepšej kontrole pri preberaní migrantov z Turecka členskými štátmi únie. Zároveň zdôraznil, že predpokladom podpory Bukurešti je rešpektovanie príslušných európskych právnych noriem a osobitne "dvakrát podčiarknuté", ako to formuloval, dobrovoľný charakter presídľovania.

 

17:20 - Sobotka: Česko si nenechá od EÚ diktovať tempo presídľovania utečencov

Balkánska migračná trasa musí zostať uzavretá bez ohľadu na to, či sa na dnešnom summite EÚ podarí európskym lídrom uzavrieť migračnú dohodu s Tureckom. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na summit EÚ v Bruseli.

 

"Potrebujeme dohodu s Tureckom, aby sme mohli vracať nelegálnych migrantov z Grécka. Grécka vláda na to musí vytvoriť administratívne kapacity, ale som skeptický," uviedol Sobotka. Podľa jeho slov bude musieť EÚ v spolupráci s agentúrou Frontex dozerať na Grécko, aby dokázalo rýchlo riešiť všetky žiadosti o azyl.

 

Na otázku čo sa stane, ak sa lídrom EÚ nepodarí podpísať migračnú dohodu s Tureckom Sobotka uviedol, že aj v tomto prípade treba zachovať uzavretú severobalkánsku migračnú trasu.

 

"Budeme musieť podporovať Macedónsko a Bulharsko a zastaviť nelegálnu migráciu. Problémom budú veľké negatívne dopady na Grécko a potom je otázka, ako by sme boli schopní ten grécky problém riešiť, ten sa nedá riešiť relokáciami. Jediná možnosť je, že Turecko začne brať naspäť nelegálnych utečencov," opísal situáciu Sobotka.

 

Český premiér pripomenul že krajiny Vyšehradskej štvorky odmietajú schému presídľovania sýrskych utečencov z Turecka nad rámec vlani dohodnutej schémy presídľovania 160.000 utečencov (z Grécka a Talianska). Dodal, že len čo sa tento počet relokácií naplní, skončí aj program presídľovania utečencov z Turecka.

 

Sobotka v tejto súvislosti odmieta najnovšie výzvy Európskej komisie na urýchlenie procesu relokácií. Zdôraznil, že ČR bude postupovať svojim zvyčajným tempom, pričom proces musí byť pod kontrolou vlády z hľadiska bezpečnostných previerok.

 

"Bezpečnostné previerky sú našou zásadnou podmienkou pre relokácie. Nevidím tu priestor pre urýchľovanie, nenecháme si diktovať tempo tohto procesu," povedal Sobotka. Pripomenul, že Praha už zaslala prvú ponuku do Grécka na presídlenie 25 utečencov a do Talianska na transfer 10 migrantov, ale prvým krokom bude vykonanie bezpečnostných previerok týchto osôb.

 

img

 

16:00 - Juncker dúfa, že stiahnutie ruských síl zo Sýrie zmierni prílev utečencov

 Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker privítal dnes rozhodnutie Ruska stiahnuť väčšinu svojich vojenských síl zo Sýrie. Podľa jeho názoru by to mohlo znížiť počet sýrskych utečencov, ktorí sa snažia dostať do Európskej únie.

 

"Vítam iniciatívy ruských predstaviteľov na stiahnutie sa zo Sýrie. To by mohlo znížiť počet utečencov, ktorí sa snažia prísť do Európy," uviedol Juncker na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom.

 

Junckerovo vyhlásenie nadväzuje na oznam veliteľa ruského letectva Viktora Bondareva, ktorý spresnil, že odsun väčšiny ruských síl zo Sýrie sa ukončí do dvoch-troch nasledujúcich dní. Rusi však nestiahnu všetky svoje bojové lietadlá a vrtuľníky, ich nešpecifikovaný počet zostane na území Sýrie.

 

Šéf exekutívy EÚ však zároveň skonštatoval, že je ešte priskoro hovoriť o dopadoch ruského odsunu zo Sýrie na fenomén migrácie, o ktorom budú dnes v Bruseli na summite opätovne diskutovať lídri členských krajín únie.

 

 

15:45 - Babiš: Slováci na čele EÚ musia byť politicky nekorektní v otázke utečencov

Český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš sa domnieva, že nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v EÚ by malo byť "politicky nekorektné" v otázke migrácie. Babiš to vyhlásil príchode na stretnutie lídrov európskych liberálnych strán v Bruseli, ktoré predchádzalo dnes začínajúcemu sa dvojdňového summitu EÚ.

 

Babišove slová boli reakciou na novinársku otázku, ako v kontexte súčasných európskych debát o migrácii vníma postoj Slovenska, pripravujúceho sa na prevzatie predsedníctva v EÚ, a tiež úlohu novej slovenskej vlády pod taktovkou Roberta Fica.

 

"Očakávam, že Slováci budú politicky nekorektní. Pretože samozrejme západoeurópski politici musia byť politicky korektní, pretože bohužiaľ práve tie komunity, ktoré sa u nich neintegrovali, sú ich voliči," uviedol Babiš.

 

Podľa jeho slov ide hlavne o krajiny ako Francúzsko, Holandsko a Nemecko, kde sa utečenci neintegrovali do spoločnosti, avšak pozývajú do týchto krajín aj svoje rodiny.

 

"Vieme, že v Bruseli má byť v roku 2030 viac moslimov ako pôvodných obyvateľov. To samozrejme pre nás neprichádza do úvahy. Myslím si, že Slováci budú politicky nekorektní a povedia tú pravdu, ktorá pre tých európskych politikov, ktorí to majú na starosti, bude nepríjemná," povedal Babiš.

 

14:37 - Tusk: Rokovania lídrov EÚ o dohode s Tureckom nebudú ľahké

 

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý sa snaží dosiahnuť problematickú dohodu s Tureckom o prijatí desaťtisícov migrantov posielaných naspäť z EÚ, dnes varoval, že dvojdňové rokovania lídrov v Bruseli nebudú jednoduché.

 

Takzvaný prezident EÚ pred dnešným začiatkom summitu o dohode s Tureckom vyhlásil: "Som opatrne optimistický, ale úprimne povedané, som skôr opatrný ako optimistický." Tusk podľa tlačovej agentúry AP dodal, že akákoľvek dohoda dosiahnutá na dvojdňovom stretnutí lídrov EÚ musí uspokojiť všetkých 28 členských štátov únie.

 

Cyprus hrozí, že bude dohodu vetovať, pretože Turecko ho neuznáva ako štát. Španielsko má námietky voči plošnému vracaniu migrantov, Maďarsko zase odmieta premiestňovanie utečencov z Turecka s argumentom, že to bude iba lákať ďalších ľudí do Európy.

 

Summit v Bruseli sa má začať dnes o 16.00 h SEČ. Lídri EÚ na ňom budú presadzovať plán, na základe ktorého majú byť desaťtisíce migrantov vrátené z EÚ naspäť do Turecka. V únii však vládnu hlboké názorové rozdiely, ako vyriešiť túto najväčšiu utečeneckú krízu v Európe za posledné desaťročia.

 

Jednota Európy sa na tomto probléme rozbíja. Na kontinent totiž prišlo vlani vyše milióna migrantov a Turecko - odkiaľ smeruje do Grécka najviac utečencov - je vnímané ako kľúčový partner v zastavení prílevu ľudí.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) má výhrady voči životným podmienkam uchádzačov o azyl v Turecku a ľudskoprávne organizácie sú znepokojené tvrdými zásahmi Ankary proti médiám a tiež jej krvavým konfliktom s kurdskými povstalcami.

 

EÚ však zastáva názor, že nemá lepšiu možnosť. "Ako chcete pomáhať Grécku, a nemať pritom dohodu s Tureckom o pomoci v tejto záležitosti? Naozaj chcete odsúdiť Grécko na to, aby sa pre zvyšok Európy stalo utečeneckým táborom?" položil otázky podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans v predvečer dvojdňového summitu v Bruseli, na ktorom bude Slovensko zastupovať premiér Robert Fico.

 

 

Podľa očakávaní by európski predstavitelia mali túto dohodu schváliť, aby bolo možné prejsť k realizácii konkrétnych krokov "kolektívneho riešenia" migračnej krízy. Na dvojdňovom summite však budú musieť preklenúť nesúhlasný postoj Cypru. Cyperská strana má výhrady voči viacerým tureckým politickým požiadavkám, ktoré Ankara vtesnala do balíka migračnej dohody.

 

Téma migračnej dohody bude predmetom dnešnej pracovnej večere premiérov a prezidentov, ktorí sa potom v piatok ráno opätovne stretnú s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk v predvečer summitu oznámil, že cieľ dvojdňových rokovaní je jasný: prijateľná dohoda pre všetkých 28 členských štátov EÚ a pre Turecko.

 

Európska únia, ktorá sa už niekoľko mesiacov snaží získať Turecko pre spoluprácu pri zastavení migračných tokov, bola zaskočená novými návrhmi Turecka na summite zo 7. marca. Ankara síce uviedla, že je pripravená prijať naspäť všetkých budúcich prisťahovalcov z gréckych ostrovov, výmenou za rovnaký počet, ktorých z Turecka presídli EÚ, zároveň však predložila podmienky, ktoré vyvolávajú viacero otázok. Predovšetkým je tu žiadosť o zrýchlenie liberalizácie vízového režimu pre občanov Turecka a prístupového procesu s EÚ, ktorý viazne aj kvôli historickému sporu s Cyprom.

 

Terčom kritiky sa stala najmä možnosť hromadného a svojvoľného vysťahovávania migrantov, k čomu EÚ už pred summitom poskytla oficiálne stanovisko, že všetky presuny sa budú diať v súlade s európskym a medzinárodným právom. Európska komisia v stredu ubezpečila, že dohoda s Tureckom bude rešpektovať medzinárodné právo a žiadosti o azyl budú posudzované na individuálnej báze, pričom bude dodržiavané právo na odvolanie sa.

 

V politickej rovine Cyprus nesúhlasí s perspektívou otvárania nových kapitol v prístupových rokovaniach medzi EÚ a Tureckom "čo najskôr", kým Ankara nesplní svoje záväzky ohľadne sporov týkajúcich sa znovuzjednotenia tohto etnicky rozdeleného ostrova. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v tejto súvislosti uviedla, že turecké členstvo v EÚ nie je na programe dnešného dňa a zdôraznila, že EÚ musí rozhodne trvať na dodržiavaní demokratických hodnôt v Turecku, najmä v období, keď súčasná konzervatívna turecká vláda je obviňovaná z autoritárstva.

 

V oblasti skoršieho uvoľnenia vízového režimu oproti dohodnutému termínu (október) má výhrady napríklad Francúzsko, ktoré upozornilo, že na to, aby tureckí občania mohli voľne vycestovať do schengenského priestoru, ich krajina potrebuje splniť 72 špecifických kritérií. Francúzsky prezident Francois Hollande pred summitom upozornil, že Paríž nie je ochotný ustúpiť z plnenia týchto kritérií. Turecko dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť zrušenie vízovej povinnosti pri cestovaní do krajín EÚ už do konca júna.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona