V Bruseli sa začali srbsko-kosovské rokovania na najvyššej úrovni

NETKY.SK • 25 Január 2017, 08:09 • 2 min
V Bruseli sa začali srbsko-kosovské rokovania na najvyššej úrovni

BRUSEL - Rozhovory na najvyššej úrovni medzi predstaviteľmi Srbska a Kosova sa začali v utorok v belgickom hlavnom meste Brusel. Rokovania sprostredkované Európskou úniou odštartovali pracovnou večerou.

slovakia

left justify in out

Na rozhovoroch, ktorým predchádzal rad bilaterálnych stretnutí so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogheriniovou, sa zúčastňujú premiéri, ako aj prezidenti oboch krajín, informovala srbská štátna spravodajská stanica RTS.

 

Ide o prvé diplomatické stretnutie činiteľov z Belehradu a Prištiny od pohraničného incidentu zo 14. januára, keď kosovská polícia nevpustila vlak z Belehradu vyzdobený srbskými národnými farbami a sloganom "Kosovo je Srbsko".

 

Osobná súprava mala absolvovať trasu do mesta Kosovská Mitrovica po prvý raz od roku 2008, keď Kosovo vyhlásilo nezávislosť. Podľa iných zdrojov táto propagačná jazda mala byť prvou od kosovskej vojny v rokoch 1998-99.

 

Incident vyvolal vlnu vzájomných diplomatických invektív a opatrení. Kosovskí Albánci začali klásť popri trati míny a vyslali do Kosovskej Mitrovice vojakov. Belehrad pohrozil vyslaním armády na obranu tamojších Srbov.

 

Srbský prezident Tomislav Nikolič podľa rozhlasovej stanice Slobodná Európa (RFE/RL) vyhlásil, že bruselské rokovania sú "veľmi otvorené". Dodal však, že činitelia z Prištiny "neposkytujú príliš veľa priestoru na vyjednávanie".

 

Kosovský premiér Isa Mustafa tvrdí, že stretnutie predstavuje "začiatok finálnej fázy dialógu" a Kosovo je odhodlané presadzovať mier, bezpečnosť a dobré susedské vzťahy, avšak zasahovanie do vnútorných záležitostí nepripustí.

 

Kosovský prezident Hashim Thaci v pondelok pred rokovaním vyzval Srbsko, aby uznalo suverenitu jeho krajiny a dovŕšilo tak proces normalizácie vzťahov "založených na hodnotách európskej perspektívy oboch štátov".

 

Kosovo, podporované Spojenými štátmi a ďalšími západnými krajinami, vyhlásilo nezávislosť od Srbska 17. februára 2008. Belehrad ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Dosiaľ ho uznalo 114 krajín, Srbsko ani Rusko nie.

 

Srbsko aj Kosovo sa aktívne uchádzajú o členstvo v Európskej únii. Formálna vláda Belehradu nad Kosovom sa skončila v roku 1999 po tom, ako NATO 11 týždňov bombardovalo Srbsko; zámerom bolo prinútiť srbské sily k odchodu z Kosova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona