V Bruseli sa uskutoční nové kolo rokovaní medzi Srbskom a Kosovom

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 08:23 • 2 min
V Bruseli sa uskutoční nové kolo rokovaní medzi Srbskom a Kosovom

BRUSEL - Európska únia bude v stredu hosťovať nové kolo srbsko-kosovských rokovaní. Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová, ktorá predsedala už ôsmim kolám rozhovorov zastrešovaných EÚ, v utorok uviedla, že do Bruselu pozvala srbského premiéra Ivicu Dačiča i jeho kosovského kolegu Hashima Thaciho.

slovakia

left justify in out

 "Požiadala som ich, aby prišli v konštruktívnom duchu pripravení na preskúmanie rôznych možností a dohodnutie sa na spoločnom kompromise," povedala Ashtonová. Posledné kolo rokovaní sa tento mesiac skončilo bez výsledku. Oznámenie stredajšieho stretnutia však vzbudzuje nádej, že obe strany sú pripravené na dohodu vzhľadom na to, že ak tak nespravia, ich eventuálny vstup do EÚ nebude možný.

Nemecko v utorok varovalo Srbsko, že jeho snaha o pripojenie sa k EÚ zostane "zmrazená", pokiaľ neusporiada svoje nezhody s Kosovom. "Normalizácia vzťahov (medzi Kosovom a Srbskom) je jednou z podmienok, ktoré musí splniť Srbsko na ceste k európskej integrácii," povedal minister zahraničia Guido Westerwelle. Ako ďalej dodal, dohoda o rokovaniach o vstupe Belehradu do EÚ, ktoré by Srbsko chcelo začať v lete, sa značne spomalí, ak nedôjde k upraveniu vzťahov medzi oboma krajinami. Jeho kosovský kolega Enver Hoxha povedal, že Priština bola "šokovaná", keď Belehrad odmietol návrh Bruselu na zníženie napätia s Kosovom, ktoré podľa neho pokročilo v reformách požadovaných Bruselom. 
Srbská vláda 8. apríla oficiálne odmietla dohodu navrhnutú Európskou úniou v súvislosti s Kosovom. Brusel navrhol, aby EÚ spravovala severné Kosovo. Vzorom malo byť spravovanie východného Chorvátska Organizáciou Spojených národov v polovici 90. rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona