V Bruseli sa pripravujú dni slovenského tanca a divadla

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 15:27 • 2 min
V Bruseli sa pripravujú dni slovenského tanca a divadla

BRATISLAVA - Súčasný tanec a divadlo na Slovensku sa predstaví na prelome septembra a októbra v Bruseli. Pri príležitosti predsedníctva Slovenska v Rade EÚ pripravuje Divadelný ústav v Bratislave v spolupráci s bruselským kultúrnym centrom Les Halles de Schaerbeek od 29. septembra do 2. októbra štvordňový projekt SLOV:motion zameraný na súčasný tanec a súčasnú drámu, agentúru SITA o tom informoval PR manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák.

slovakia

left justify in out

Riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete upozorňuje, že projekt je nielen príspevkom do programu prvého predsedníctva SR v Rade EÚ, ale je zároveň aj prvou ucelenou prezentáciou slovenského tanca v zahraničí. "Veríme, že partnerstvá, ktoré sme pri tejto príležitosti vytvorili s mnohými bruselskými kultúrnymi inštitúciami, univerzitami a jednotlivcami, pretrvajú a stanú sa platformou pre ďalšie kreatívne spolupráce," cituje tlačová správa Vladislavu Fekete.


Pripravovaný program má niekoľko línií, ktoré sledujú príbeh súčasného divadla a tanca na Slovensku. Hlavný umelecký program sa uskutoční pod názvom SLOV:motion, pod titulom SLOV:view sa otvoria výstavy a uvedú tanečné filmy, SLOV:connect ponúkne diskusie a SLOV:talk prednášky a scénické čítania nových slovenských dramatických textov. Program sa začne vo štvrtok 29. septembra prednáškou Súčasné tendencie v slovenskom divadle v centre performatívneho umenia La Bellone a skončí sa v nedeľu 2. októbra pohybovou inštaláciou Endless Composition od uznávaného tvorcu Jozefa Fručeka zo zoskupenia súčasného tanca RootLessRoot.


Ako ďalej informoval Divadelný ústav, v programe SLOV:motion sa predstavia poprední slovenskí tanečníci a choreografi - Jaro Viňarský, Soňa Ferienčíková, Martina Hajdyla Lacová a Stanislav Dobák, tiež tanečný súbor Divadlo Štúdio Tanca či bruselská company Les SlovaKs. Dôležitou zložkou umeleckého programu budú výstavy venované slovenskému divadelnému plagátu, slovenskému tancu a nezávislým kultúrnym centrám. Počas slovenského divadelného víkendu v Bruseli dostane slovo aj divadelná kritika či premietania tanečných filmov.

 

Na výstave Body Danced Body Seen kurátorky Maje Hriešik, ktorá sa skladá z výstavy fotiek a interaktívnej inštalácie, si návštevníci budú môcť aj sami vyskúšať rôzne formy súčasného tanca so slovenskými umelcami. Diskutovať o aktivitách kultúrnych centier v diskusnom bloku Nové idey na starých miestach budú zástupcovia dvoch kultúrnych priestorov na Slovensku, ako sú Stanica Žilina-Záriečie a Tabačka Kulturfabrik, ktoré vznikli z iniciatívy komunity nadšencov s ambíciou priniesť do väčších slovenských miest alternatívnu formu kultúry. Počas slovenského divadelného víkendu v Bruseli dostane slovo aj divadelná kritika či premietania tanečných filmov.


Program vznikol vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR a Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Minister kultúry SR Marek Maďarič oceňuje nápaditosť projektu, ktorý pripravil Divadelný ústav. Projekt, "vydáva umelecké svedectvo o súčasnom stave, perspektívach a tendenciách slovenského divadla a tanca", cituje tlačová správa šéfa rezortu kultúry a dodáva aj citát ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, podľa ktorého Európska únia nie je len politickým alebo ekonomickým projektom. "Je to práve kultúra, ktorá je univerzálne zrozumiteľná a vytvára ľudské väzby naprieč naším kontinentom aj bez slov," pripomína šéf slovenskej diplomacie. Všetky informácie o programe SLOV:motion možno nájsť na https://www.slovmotion.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies