V Bruseli sa prezentovala iniciatíva GNAI zameraná na modernizáciu NATO

NETKY.SK • 27 November 2017, 16:57 • 2 min
V Bruseli sa prezentovala iniciatíva GNAI zameraná na modernizáciu NATO

BRUSEL - Modernizácia a adaptácia Severoatlantickej aliancie bola hlavnou témou správy, ktorú v pondelok predložil médiám riadiaci výbor Iniciatívy GLOBSEC pre adaptáciu NATO (GNAI).

slovakia

left justify in out

Organizátori potvrdili, že bruselské stretnutie nadväzuje na podujatie GLOBSEC 2017 z mája tohto roku v Bratislave, ktoré predostrelo iniciatívy zamerané na budúcnosť Aliancie, respektíve výzvy, ktorým by toto obranné zoskupenie malo čeliť v nadchádzajúcich rokoch.

 

Riadiaci výbor GNAI predložil svoje závery týkajúce sa práve oblasti modernizácie a prispôsobovania sa Aliancie novým pomerom v 21. storočí. Iniciatíva GNAI, ktorá sa zrodila po vlaňajšom summite NATO vo Varšave, je politický projekt, ktorý sa usiluje pozitívne ovplyvniť budúcu údernú silu, vybavenosť a interoperabilitu Aliancie.

 

GNAI sa snaží integrovať politické znalosti a expertízy, inštitucionálne poznatky, intelektuálnu disciplínu a priemyselné perspektívy. V konečnom dôsledku sa usiluje o poskytnutie inovatívnych a premyslených riešení vedúcim predstaviteľom NATO, aby sa táto organizácia stala pružnejším, rýchlejším a efektívnejším pilierom transatlantickej stability.

 

Riadiaci výbor GNAI sa skladá z rešpektovaných osobností - vedúcim iniciatívy je americký generál vo výslužbe John Allen, ďalšími členmi sú taliansky admirál Giampaolo di Paola, nemecký generál vo výslužbe Wolf Langheld, britský profesor a strategický analytik Julian Lindley-French, americký diplomat a bývalý zástupca generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow a bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO a v súčasnosti riaditeľ inštitútu Carnegie Europe Tomáš Valášek.

 

Riadiaci výbor GNAI pripravuje a predkladá návrhy na zmeny v Aliancii, ktoré sa týkajú posilnenia jej odstrašujúcej a obrannej úlohy, zvyšovania úrovne vojenských ambícií sústredením sa na všetky nejadrové konvenčné sily vrátane kybernetických prostriedkov a nových technológií či posilňovania boja proti terorizmu.

 

Predmetom záujmu je i hľadanie vyváženého vzťahu s Ruskom pri poskytnutí záruk pre východných spojencov, že NATO ochráni ich slobodu, demokraciu a bezpečnosť, a tiež budovanie vzájomne prospešného partnerstva s EÚ s cieľom vytvoriť efektívnejšie rozdelenie finančnej záťaže na obranu medzi obe strany Atlantického oceánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies