V Bruseli sa po prvýkrát pracovne stretla Koalícia pre očkovanie

NETKY.SK • 4 Marec 2019, 16:50 • 2 min
V Bruseli sa po prvýkrát pracovne stretla Koalícia pre očkovanie

BRUSEL - Presné a transparentné informácie o očkovaní musia byť sprístupnené pacientom a širokej verejnosti v členských krajinách Európskej únie. Uviedla to v pondelok Európska komisia (EK) pri príležitosti prvého pracovného stretnutia Koalície pre očkovanie v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Vlani v apríli eurokomisia predstavila súbor odporúčaní, ktorých cieľom je posilniť spoluprácu medzi členskými štátmi v boji proti chorobám, ktorým sa dá predchádzať očkovaním.

 

Dôvodom bola aj skutočnosť, že očkovacie programy sa v jednotlivých štátoch EÚ líšia, avšak všetky krajiny čelia podobným problémom - klesajúcej miery zaočkovanosti, nedostatočným zásobám očkovacích látok či narastajúcim obavám a nedôvere v dôsledku falošných správ, ktoré sa šíria na internete.

 

Na základe kľúčových krokov prijatých v odporúčaní Rady EÚ zo 7. decembra 2018 Európska komisia pripravila v pondelok v Bruseli prvú schôdzu Koalície pre očkovanie, na ktorej sa stretávajú predstavitelia európskych združení zdravotníckych pracovníkov ako aj príslušné združenia študentov z tejto oblasti.

 

 

Koalícia pre očkovanie vznikla aj v reakcii na údaje Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), podľa ktorých "váhavosť pred očkovaním" je jednou z hlavných globálnych hrozieb, a ak by došlo k zlepšeniu imunizácie, dalo by sa predísť 1,5 miliónu zbytočných úmrtí.

 

Komisia upozornila, že cieľom Koalície pre očkovanie je zameriavať sa aj na zvýšenie dôvery občanov EÚ v očkovacie látky a celkové zlepšenie prijímania očkovania.

 

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis privítal vysokú účasť odborníkov na úvodnom stretnutí Koalície pre očkovanie.

 

"Tým, že sú prvými partnermi, ktorí poskytujú správne informácie o očkovaní svojim pacientom, je úloha zdravotníckych pracovníkov pri zaisťovaní bezpečnejších životov nás všetkých, obrovská," uviedol komisár v správe pre médiá.

 

A ocenil záväzok koalície, aby sa očkovanie stalo pre pacientov tou najjednoduchšou voľbou. Komisia už vlani upozornila, že za klesajúcimi číslami miery zaočkovania sú najmä pochybnosti a obavy bežných ľudí, ktorí si však "dostatočne neuvedomujú kľúčovú úlohu očkovania v súvislosti so záchranou života".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies