V Bruseli sa dnes konal historicky prvý summit o potrebe očkovania

NETKY.SK • 12 September 2019, 14:16 • 2 min
V Bruseli sa dnes konal historicky prvý summit o potrebe očkovania

BRUSEL - Počas dnešného sa v Bruseli konal vôbec prvý summit Európskej komisie (EK) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zameraný na spoločný imunizačný program. Organizácie sa spoločnými silami budú snažiť bojovať proti dezinformáciám o očkovacích látkach a zastaviť šírenie chorôb.

slovakia

left justify in out

"Môžeme a musíme sa vrátiť na správnu cestu. Dosiahneme to iba tým, že každý bude mať úžitok z účinnosti očkovacích látok, a presvedčením vlád a našich partnerov, aby investovali do imunizácie, čo je právo a sociálne dobro pre všetkých," vysvetlil predseda EK.

 

img

 

EK aj WHO vyzvali na zintenzívnenie úsilia o zastavenie šírenia chorôb, ktorým možno predchádzať očkovaním, napríklad osýpok. Za posledné tri roky sedem štátov sveta, vrátane štyroch v Európe, stratilo štatút krajín, ktoré odstránili osýpky. Len v Európe bolo za prvý polrok 2019 evidovaných vyše 90 000 prípadov osýpok, vo svete to bolo až 365 000 prípadov.

 

img

 

Nové ohniská epidémií sú priamym dôsledkom medzier v imunizačnom pokrytí, najmä medzi dorastom a dospelými, ktorí nikdy neboli kompletne očkovaní. Účastníci summitu poukázali na potrebu odstrániť viaceré prekážky - vytvorením jasnejšieho právneho rámca, zvýšením dostupnosti a kvality imunizačných služieb, podporou v sociálnej a kultúrnej oblasti, zmenu postojov a šírenie vedomostí o tejto problematike.

 

img

 

Európska komisia spoločne s WHO okrem toho vyzvali aj na výraznú podporu Globálnej aliancie pre vakcíny a imunizáciu (GAVI), ktorá hrá kľúčovú úlohu pri dosahovaní cieľov očkovania v krajinách. Podľa WHO neochota očkovať, ktorá zahŕňa podceňovanie rizika nákazlivých chorôb či nedôveru a nedostatočný prístup k službám, bola v roku 2019 zaradená medzi desať hlavných hrozieb pre globálne zdravie.

 

img

 

Z údajov prieskumu Wellcome Global Monitor vyplynulo, že 79 % ľudí na celom svete si myslí, že vakcíny sú bezpečné a až 84 % verí v ich účinnosť. V mnohých štátoch EÚ sa však miera odmietnutia očkovania zvýšila pre nedôveru v bezpečnosť a účinnosť očkovacích látok. Podľa prieskumu Eurobarometra z apríla tohto roka, takmer polovica občanov EÚ verí, že vakcíny môžu často spôsobiť vážne vedľajšie účinky. Komisia upozornila, že tieto štatistiky sú aj výsledkom zvýšeného šírenia nepravdivých informácií o rizikách očkovania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies