V Bruseli prebieha 14. kolo rokovaní medzi EÚ a USA o TTIP

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 13:51 • 2 min
V Bruseli prebieha 14. kolo rokovaní medzi EÚ a USA o TTIP

BRUSEL - Automobily, kozmetika, textil, strojárstvo, zdravotnícke pomôcky a chemikálie sú hlavnými bodmi 14. kola rokovaní medzi EÚ a USA o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), ktoré začali dnes v Bruseli. Rokovania potrvajú do piatka 15. júla.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) pripomenula, že ide už o tretiu sériu bilaterálnych rokovaní za posledných šesť mesiacov, ktorá nadväzuje na veľmi intenzívne rokovania zo začiatku tohto roka. Vyjednávači budú v Bruseli diskutovať o všetkých troch základných pilieroch TTIP: prístup na trh pre podniky EÚ a USA, spolupráca v oblasti regulácií a oblasť obchodných pravidiel.

 

EÚ má v pláne predkladať návrhy vo viacerých oblastiach, ako je napríklad spolupráca v oblasti regulácie, digitálny obchod a energetika a suroviny. Ťažiskom 14. kola rokovaní má byť technické dolaďovanie textov dohody v snahe čo najviac zosúladiť pozície oboch strán.

 

Európska únia sa snaží prostredníctvom TTIP, najväčšej obchodnej dohody na svete, dosiahnuť ambicióznu a vyváženú obchodnú a investičnú dohodu s USA, ktorá vytvorí nové obchodné a investičné príležitosti pre firmy, malé a stredné podniky a nové pracovné miesta. Z hľadiska spotrebiteľov TTIP znamená zníženie cien a rozšírenie výberu tovarov a služieb pri zachovaní súčasných vysokých štandardov v oblasti ochrany spotrebiteľov, sociálnych práv a environmentálnych pravidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona