V Bruseli na päť dní "rozkvitne" tradičný kvetinový koberec

NETKY.SK • 15 August 2012, 06:40 • 2 min
V Bruseli na päť dní "rozkvitne" tradičný kvetinový koberec

V Bruseli na päť dní "rozkvitne" tradičný kvetinový koberec

slovakia

left justify in out

img

Pred bruselskou radnicou na Hlavnom námestí (Grand Place) dnes "rozkvitne" tradičný kvetinový koberec, ktorý prvýkrát uzrel svetlo sveta v roku 1971. Kvetinová výzdoba námestia je tradíciou, známou ďaleko za hranicami Bruselu a Belgicka.
      V utorok popoludní začali na Hlavné námestie prichádzať kamióny s kvetmi, ktoré kvetinári postupne sadili na vopred predkreslené vzory. Tohtoročný bruselský kvetinový koberec bude prvýkrát v znamení Afriky, pričom pre jeho tvorcov sa stali inšpiráciou tkaniny z Etiópie, Konga, Nigérie, Botswany a Kamerunu.
       Podľa organizátorov tohto podujatia si výzdoba kvetinového koberca vyžiadala okolo 700.000 kvetov, pričom prvýkrát v histórii tejto kultúrnej akcie nebude koberec zostavený výlučne z begónií. Dôvodom je tohtoročné upršané a málo slnečné leto. Begónie jednoducho nestihli rozkvitnúť, nemajú všetky požadované farebné kombinácie, a preto asi tretinu kvetov budú tvoriť dálie dovezené z Holandska.
      Pre belgických pestovateľov kvetín je bruselský kvetinový koberec významnou vizitkou ich práce a umenia. Okolo kvetinovej výzdoby zvyknú byť rozostavené plagáty s informáciami, o aké kvety ide a aj to, ako tento druh kvetov pestovať a nasadiť do záhrady.
      "Ide o turistickú udalosť, ktorá pre nás predstavuje najväčšiu medializáciu v zahraničí," uviedol Philippe Close z bruselskej samosprávy, ktorý je zodpovedný za cestovný ruch. A priznal, že bruselská pohľadnica s motívom kvetinového koberca je vôbec najpredávanejšou a najčastejšie posielanou do zahraničia.
      Tento rok bude premiérovo vyzdobený aj interiér bruselskej radnice, kde kvetinári rozložili okolo 10.000 antúrií.
      Spoločnosť Bruselský kvetinový koberec s.r.o. v správe pre médiá uviedla, že tento rok na Hlavnom námestí v priebehu piatich dní od 15. do 19. augusta očakáva vyše 140.000 návštevníkov.
      Tí náročnejší návštevníci sa môžu pozrieť na výzdobu z poschodia radnice, alebo si môžu počkať na večerné osvetlené predstavenia aj s kultúrnym programom o 22.00, 22.30 a 23.00 hodine.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies