V Bruseli bude pracovať viac diplomatov, ako pred predsedníctvom

NETKY.SK • 12 Január 2017, 11:46 • 2 min
V Bruseli bude pracovať viac diplomatov, ako pred predsedníctvom

BRATISLAVA - Slovensko sťahuje zo Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii v Bruseli ľudí, na ambasáde však ostane pracovať viac ľudí, ako pred predsedníctvom SR v Rade Európskej únie (SK PRES).

slovakia

left justify in out

Počet zamestnancov veľvyslanectva minulý rok narástol, pretože bolo potrebné posilniť kapacity v súvislosti s SK PRES. Oproti pôvodnému stavu by sa mali kapacity podľa materiálu posilniť o 13 diplomatov. Vyplýva to z aktualizácie štruktúry personálneho obsadenia Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo ministerstvo zahraničných vecí.

 

Rezort upozorňuje, že personálne obsadenie sa neaktualizovalo od nadobudnutia platnosti Lisabonskej zmluvy (december 2009). Z 13 nových miest oproti stavu spred začiatku predsedníctva budú štyria diplomati z ministerstva zahraničných vecí, traja z ministerstva financií, rezort vnútra a hospodárstva obsadí po dve miesta a po jednom zamestnancovi budú mať rezorty životného prostredia a dopravy. Deväť diplomatov bude pokrývať sektorálnu agendu, traja horizontálnu agendu, ktorá slúži ako podpora pre iné rezorty a zahŕňa napríklad vzťahy s EP a inými inštitúciami EÚ a jeden diplomat bude mať na starosti zahranično-politickú agendu SR.

 

"Predkladaná aktualizácia personálneho obsadenia vychádza z politickej dynamiky v inštitúciách EÚ, reflektuje nárast legislatívy v jednotlivých sektorálnych agendách, odzrkadľuje nové priority EÚ oproti predchádzajúcemu obdobiu," zdôvodňuje rezort. Ako konkrétne príklady oblastí, pre ktoré je potrebné silnejšie zastúpenie, MZV uvádza brexit, migračnú krízu či vnútornú bezpečnosť. Nárast počtu pracovníkov takisto koriguje aj nedostatočné pokrytie agend v predchádzajúcom období, napríklad právny servis, vzťahy s europarlamentom či energeticko-klimatickú politiku.

 

Po skončení SK PRES zamestnanci, ktorí tam pracovali ako posila počas predsedníctva, končia na veľvyslanectve svoje pôsobenie, a to postupne od konca decembra 2016. Do júla 2017 tam ostatnú pracovať dvaja diplomati na tzv. predsedníckej pozícii, ktorí budú viesť pracovné skupiny týkajúce sa železničnej dopravy a lesného hospodárstva aj počas maltského predsedníctva. Malta Slovensku zase pomáhala napríklad v téme morskej politiky.

 

Počet zamestnancov v Bruseli narástol počas predsedníctva, pracovalo tam 135 diplomatických zamestnancov, 22 zamestnancov na asistentských pozíciách a šesť zamestnancov na pokrytie ďalších odborných a technických činností. Na pokrývanie agendy administratívno-technického a hospodárskeho úseku bolo vyčlenených 23,5 zamestnaneckých úväzkov a v priebehu roka 2016 postupne nastúpilo spolu 30 stážistov - absolventov vysokých škôl ako podporná technicko-odborná kapacita pre diplomatov.

 

Ministerstvo v dokumente informuje, že zvýšenie počtu diplomatov si bude vyžadovať uvoľnenie peňazí pre rozpočet MZV. V tomto roku to bude podľa materiálu vyše 1 305 000 eur, v roku 2018 približne 1 606 000 eur a v roku 2019 takmer 1 670 000 eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies