V Bruseli bolo dnes viacero falošných poplachov, atentátnika na úteku nenašli

NETKY.SK • 16 November 2015, 16:49 • 2 min
V Bruseli bolo dnes viacero falošných poplachov, atentátnika na úteku nenašli

BRUSEL - Vo štvrti, kde sa nachádzajú budovy viacerých inštitúcií Európskej únie došlo dnes okolo obeda k falošnému poplachu a zásahu špeciálneho policajného komanda. Dôvodom bolo objavenie vozidla, ktoré bolo nesprávne zaparkované v jednej z uličiek v blízkosti sídla Európskej komisie (EK).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obavy z možného teroristického útoku si vyžiadali príchod špeciálnej ženijnej jednotky odmínovačov, ktorá preverila podozrivé auto s francúzskou poznávacou značkou a s kufrom uloženým vnútri. Auto bolo nepredpisovo zaparkované na ulici Rue Joseph II, kde sídli viacero direktoriátov exekutívy EÚ.

Belgická polícia pre istotu požiadala obyvateľov okolitých budov, aby nevychádzali zo svojich príbytkov a na istý čas vytvorila takzvaný bezpečnostný perimeter.

 

Policajní špecialisti po sérii testov, ktoré mali zistiť prítomnosť výbušnín, otvorili podozrivé auto a zaistili kufor, ako aj všetky dokumenty nachádzajúce sa vnútri.

V priebehu dnešného dňa nešlo o jediný planý poplach v Bruseli súvisiaci s možnými obavami s vyčíňania teroristov. Belgická polícia bola upozornená na incident vo štvrti Etterbeek, kde došlo k uzavretiu rušnej križovatky po údajnom objavení obálky s antraxom. Starosta tejto štvrte Vincent de Wolf médiám oznámil, že išlo o falošný poplach.

 

Belgická federálna prokuratúra dnes oznámila, že po rozsiahlej razii policajných síl v imigrantskej štvrti Molenbeek nebol nikto zatknutý. Dopoludňajší zásah v tejto štvrti bol zameraný na hľadanie údajného teroristu Salaha Abdeslama. Dvadsaťšesťročný Francúz narodený v Bruseli je podozrivý z účasti na piatkových teroristických útokoch v Paríži. Bol naňho vydaný medzinárodný zatykač, ale je stále na úteku.

 

V súvislosti s osobami zadržanými počas sobotňajších razií v Molenbeeku dnes federálna prokuratúra potvrdila, že dvaja zo siedmych zatknutých osôb už boli obvinení z účasti na teroristickom útoku a účasti na činnosti teroristickej skupiny. Päť ďalších zatknutých osôb bolo prepustených. Medzi prepustenými je aj Mohammad Abdeslam, brat Brahima Abdeslama, jedného zo samovražedných atentátnikov v Paríži a Salaha Abdelslama, ktorý je na úteku. Ich brat bol prepustený domov "bez akýchkoľvek obvinení" skonštatovala belgická televízna stanica RTBF.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies