V Bruntále evakuovali ľudí zo stanice, z vagónu uniklo množstvo kyseliny

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 19:49 • 2 min
V Bruntále evakuovali ľudí zo stanice, z vagónu uniklo množstvo kyseliny

BRUNTÁL - Evakuáciu niekoľkých desiatok občanov zo železničnej stanice v meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji ČR si vynútil vo štvrtok popoludní únik - podľa odhadov desiatok litrov - kyseliny chlorovodíkovej z jedného z odstavených vagónov.

slovakia

left justify in out

Navyše bola dočasne odstavená železničná doprava smerom na Krnov a Olomouc. Informovali o tom denník Právo a internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu tamojších hasičov Petra Kůdelu.

 

Podľa jeho slov došlo k vytýčeniu ochrannej zóny v okruhu 500 metrov od miesta úniku na šiestej koľaji od staničnej budovy. Hasiči v ochranných odevoch, ktorí zastavili únik v priebehu desiatich minút, ochladzovali plášť preplnenej a v dôsledku slnečného žiarenia prehriatej cisterny vodou.

 

Práve preplnenie cisterny mohlo byť príčinou úniku, ktorú však objasní až prebiehajúce vyšetrovanie. Vlakovú súpravu s piatimi vagónmi s nákladom kyseliny už lokomotíva odtiahla do cieľovej destinácie - istej miestnej firmy.

 

Kyselina chlorovodíková je vysoko žieravá silná anorganická bezkyslíkatá kyselina s pestrým využitím v priemysle i domácnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona