V Brne našli sarajevské menu z roku 1914, ktoré mohlo zmenit svet

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 08:58 • 2 min
V Brne našli sarajevské menu z roku 1914, ktoré mohlo zmenit svet

BRNO - V moravskej metropole Brno našli originál sarajevského jedálneho lístka z roku 1914, ktoré bolo pripravené pre následnícky pár Rakúsko-uhorskej monarchie Františka Ferdinanda a Žofiu Chotkovú v sídle bosnianskej vlády na nedeľu 28. júna.

slovakia

left justify in out

Keby hostia tieto chody zjedli, možno by nevypukla prvá svetová vojna. K stolu v Sarajeve si však už nesadli, napísal v stredu spravodajský portál iDNES.cz.
      

Menu je unikátne tým, že bolo prichystané na deň, keď bosniansko-srbský nacionalista Gavrilo Princip spáchal atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu a jeho manželku.
      

Originál menu obeda ležal sto rokov nedotknutý v Moravskom zemskom archíve. Našli ho až takmer po storočí prevádzkovatelia reštaurácie Forhaus.
      

"Po menu sme cielene pátrali, pretože sa špecializujeme na rakúsko-uhorskú kuchyňu. Veľmi nám pomohol Vlastimil Schildberger z mestského streleckého zboru, ktorý pracuje v Moravskom zemskom múzeu," vysvetlil spolumajiteľ reštaurácie Robert Smejkal.
      

Slávnostný obed sa kvôli atentátu nekonal, jedlo sa nezjedlo. Atentát na následnícky pár bol využitý ako zámienka na rozpútanie prvej svetovej vojny. Prevádzkovatelia brnianskej reštaurácie sa rozhodli takmer sto rokov staré menu obnoviť. Hostinu s desiatimi chodmi v reštaurácii Forhuas podávajú od stredy do nedele 28. júna presne tak, ako malo byť pôvodne servírované. Záujemcovia však môžu ochutnať samostatne ktorýkoľvek z chodov, doplnil informácie web iDNES.cz.
      

Jedálny lístok z 28. júna 1914 pozostával z týchto lahôdok: vývar v šálke (z kostí); vajce v rôsole; pstruh na masle; varené hovädzie mäso na zelenine; kura la Villeroy; ryžový kompót; Vol au vent (Let vo vetre); syr; ovocie; dezert, píše server.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona