V britských voľach do EP získala najviac kresiel pravicovopopulistická strana UKIP

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 11:03 • 2 min
V britských voľach do EP získala najviac kresiel pravicovopopulistická strana UKIP

LONDÝN - Pravicovopopulistická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) vyhrala eurovoľby v Británii, ktorá sa tak po Francúzsku stala druhou najväčšou európskou krajinou s víťazstvom pravicovo orientovanej strany. Informovala dnes o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Po spočítaní veľkého počtu hlasov mala strana UKIP 28 percent. Podľa výpočtu BBC by tak mohla získať 24 zo 73 britských kresiel v EP, pritom doteraz ju zastupovalo 13 europoslancov.

 

Šéf UKIP Nigel Farage, ktorý jasne obhájil kreslo v EP, označil volebný výsledok za "najnezvyčajnejší výsledok za 100 rokov". Dodal, že to nie je to posledné, čo o strane bolo počuť.

 

Na druhom mieste sa umiestnili labouristi so zhruba 25,5 percentami a približne 20 kreslami. Tesne za nimi nasledovali konzervatívci britského premiéra Davida Camerona s 24 percentami a 19 kreslami v EP. V eurovoľbách pred piatimi rokmi bodovali konzervatívci lepšie.

 

Britské konzervatívne noviny Times o voľbách napísali: "Politici v Európe by mali rozumieť, že strach na kontinente nie je len hospodársky. Mnohí voliči sa obávajú, že prisťahovalci sa nezačlenia do spoločnosti. Iní sa obávajú, že kresťanské hodnotové predstavy sú vytláčané nenáboženskými liberálnymi konceptami."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona