V britskom jadrovom zariadení Sellafield namerali zvýšenú rádioaktivitu

NETKY.SK • 31 Január 2014, 13:50 • 2 min
V britskom jadrovom zariadení Sellafield namerali zvýšenú rádioaktivitu

LONDÝN - Zvýšenú úroveň rádioaktivity namerali v najväčšom britskom zariadení na spracovanie vyhoreného jadrového paliva, oznámila dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia zariadenia Sellafield, ktoré sa nachádza na pobreží Írskeho mora na severozápade Anglicka, súčasne ubezpečili, že zvýšená rádioaktivita, nameraná nepredstavuje riziko pre zamestnancov ani obyvateľov okolia. 

"Sellafield funguje normálne, len s obmedzeným personálom," uvádza sa vo vyhlásení prevádzkovateľa. Do práce nastúpili len zamestnanci nevyhnutne potrební na zaistenie prevádzky. 

Úroveň rádioaktivity, nameraná v severnej časti objektu, je podľa prevádzkovateľa vyššia než prirodzená radiácia, ale zďaleka nedosahuje hranicu, ktorá by si vyžadovala prijatie mimoriadnych opatrení. Podľa britských úradov nie je bezprostredne jasné, či v Sellafielde došlo k úniku rádioaktivity. Situáciu nepretržite monitoruje aj vláda premiéra Davida Camerona. 

V komplexe Sellafield, ležiacom asi 480 kilometrov severozápadne od Londýna, pracuje viac ako 10.000 zamestnancov. V údajne najväčšom jadrovom zariadení v Európe sa nachádza aj 150 metrov dlhá nádrž na skladovanie tyčí s vyhoreným palivom. 

Sellafield sa stal v roku 1957 dejiskom najhoršej jadrovej havárie v dejinách Británie, počas ktorej došlo k požiaru jedného z reaktorov. Do okolia vtedy podľa BBC uniklo bližšie nešpecifikované množstvo rádioaktívneho jódu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies