V Británii zakážu zobrazovať v reklamách ženy, ktoré upratujú a varia

NETKY.SK • 15 December 2017, 18:50 • 2 min
V Británii zakážu zobrazovať v reklamách ženy, ktoré upratujú a varia

Variace a upratujúce ženy budú od budúceho roka v Británii zakázané v reklamách na základe štúdie, ktorá tvrdí, že tradičné genderové role sú škodlivé a zastaralé. Rozhodnutie sprísniť pravidlá oznámila tento týždeň Komisia pre reklamnú prax (CAP) potom, čo bola v lete zverejnená správa, ktorá identifikovala, že genderové stereotypy vraj spôsobujú nerovnosť medzi mužom a ženou.

slovakia

left justify in out

"Kdekoľvek sa objavia, môžu viesť k mentálnemu, fyzickému a sociálnemu poškodeniu, ktoré môže limitovať skupiny a jednotlivcov," tvrdí Agentúra pre reklamné štandardy (ASA) vo svojej štúdii, píše server Stredoevropan.cz.

 

Zobrazenia, ktoré sú považované za poblematické, zahŕňajú členov rodiny robiacich neporiadok, zatiaľčo "jedna žena má za úlohu všetko upratať" a reklamy, ktoré naznačujú, že "určité aktivity sú nevhodné pre chlapcov, pretože sú streotypne prisudzované dievčatám" a obrátene.

 

Nanette Newman, herečka, ktorá sa v 80-ych rokoch objavovala v reklamách, povedala denníku Daily Mail, že zákaz “ide za hranu”. "V akom bizarnom svete to žijeme, kde reklamy, v ktorých som hrala, by mohli byť dnes považované za škodlivé, ale je úplne prijateľné ukazovať ženy na hlavných televíznych kanáloch, ako majú sex," povedala.

 

Kampane však môžu skresľovať aj iným spôsobom. Z prieskumu, ktorý v auguste uskutočnili medzi hlavnými reklamnými agentúrami, sa ukázalo, že spoločnosti vo svojom marketingu nadmieru zobrazujú etnické menšiny a homosexuálov, aby sa vyvinili z obvinenia zo spiatočníctva. Polovica respondentov priznala, že používa menej bielych ľudí, ktorí už vraj nereprezentujú modernú spoločnosť. 

 

Minulý týždeň aktivisti požadovali, aby predajcovia hračiek prerobili svoje katalógy, aby ukázali svet, v ktorom sa budú chlapci hrať s bábikami rovnako ako dievčatá. Kampaň Let Toys Be Toys tvrdí, že zobrazenie hry, z ktorej plynie, že niektoré aktivity sú skôr pre chlapcov a niektoré pre dievčatá, môže na deťoch zanechať trvalé následky. 

 

Vedecký výskum však naznačuje, že jednotlivé pohlavia majú biologické predpoklady k istým hračkám, ktoré sa prejavujú už v deviatom mesiaci života. Rovnaké výsledky zistili aj pri výskume opíc, kde si vedci všimli, že mužské opice preferujú hru s hračkami na kolieskach, ako sú autíčka, zatiaľčo samice opice preferujú bábiky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona