V Británii vymenovali prvú ministerku pre prevenciu samovrážd

NETKY.SK • 10 Október 2018, 13:53 • 2 min
V Británii vymenovali prvú ministerku pre prevenciu samovrážd

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová vymenovala v stredu Jacqueline Doyleovú-Priceovú do novovytvoreného úradu ministerky pre prevenciu samovrážd.

slovakia

left justify in out

Ide o súčasť úsilia vlády o zníženie počtu ľudí, ktorí si siahajú na život, informovala tlačová agentúra AP. Vymenovanie prichádza na Svetový deň duševného zdravia.

 

Pri tejto príležitosti sa v Londýne stretli zástupcovia 50 krajín na summite o duševnom zdraví. Mayová zároveň prisľúbila 1,8 milióna libier na podporu charitatívnych služieb Samaritans, ktorá poskytuje bezplatné poradenstvo.

 

Doyleová-Priceová (49) je okrem toho aj štátnou tajomníčkou ministerstva zdravotníctva a sociálnej starostlivosti pre otázky duševného zdravia.

 

 

V samotnom Anglicku ročne spácha samovraždu približne 4500 osôb, pričom samovražda je štatisticky stále hlavnou príčinou smrti u mužov mladších ako 45 rokov, pripomína spravodajská stanica Sky News.

 

Združenie s názvom Kampaň proti nešťastnému životu (CALM), ktoré sa venuje prevencii mužských samovrážd, vymenovanie novej ministerky privítalo a označilo ho za prelomové. Šéf tohto spolku Simon Gunning uviedol, že to pomôže zvýšiť povedomie verejnosti o samovraždách a ich zničujúcich následkoch.

 

Počet samovrahov sa v Británii počas uplynulých 25 rokov znížil u žien viac než o polovicu, pričom u mužov klesá iba postupne. Mayová zdôraznila, že medzi mentálnym a fyzickým zdravím by mala panovať "skutočná rovnosť".

Premiérka tiež ohlásila nový nábor špecialistov, ktorí budú pôsobiť na školách a pomáhať mladým ľuďom udržiavať si dobré duševné zdravie.

 

 

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock takisto privítal vymenovanie Doyleovej-Priceovej a oznámil, že v britských školách bude pôsobiť 8000 špecialistov na predmetnú problematiku. Dodal, že značná časť z dotácií vo výške 20 miliónov libier, ktoré premiérka prisľúbila rezortu zdravotníctva, pôjde na zabezpečenie duševného zdravia obyvateľstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona