V Británii vydražili Gándhího poslednú vôľu aj kožené sandále

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 11:12 • 2 min
V Británii vydražili Gándhího poslednú vôľu aj kožené sandále

LONDÝN - Za 55.000 libier vydražili v Británii rukou písanú poslednú vôľu indického politika Mahátmu Gándhího.

slovakia

left justify in out

V gudžarátčine napísaný dvojstranový testament bol jednou z 50 Gándhího memorabílií, ktoré šli v utorok do dražby v aukčnom dome Mullock's. Ten sídli v meste Ludlow v grófstve Shropshire a špecializuje sa okrem iného na dražby historických dokumentov, športové potreby a náčinie a raritné knižné vydania.

V zozname dražených vecí bol aj Gándhího šál, jeho posteľná bielizeň, miska na ryžu a modlitebné koráliky, ako aj viacero písomností vrátane vyhlásenia britského parlamentu z roku 1932, v ktorom je Gándhí označený za teroristu, predaného za 260 libier. 

Za 25 libier sa predala ilustrácia z dobovej tlače zachytávajúca Gándhího, ako si podáva ruku s kráľom Jurajom V.   Ako informovala stanica BBC, povestné Gándhího kožené sandále sa predali za 19.000 libier, pričom ich vyvolávacia cena bola o 10.000 libier nižšia. 

Kupca však nenašli dve sklenené podložné sklíčka s kvapkami krvi, ktorú Gándhímu odobrali v roku 1924, keď sa zotavoval po operácii slepého čreva. Vyvolávacia cena za ne bola 10.000 libier.

Na aukcii v sídle aukčnej siene Mullock's bolo síce prítomných len 30 ľudí, ale mnoho ďalších z rôznych častí sveta ju sledovalo na internete. Dražbu snímalo aj niekoľko televíznych štábov vrátane The Sikh Channel, ktorý sa zaujíma o mnohé raritné fotografie zachytávajúce kľúčové momenty v náboženských dejinách Indie. 

V uplynulom desaťročí sa v rôznych krajinách sveta konalo viacero aukcií, na ktorých ponúkali Gándhího memorabílie. Indická vláda však trvá na tom, že má prednostné právo zamietnuť ich predaj, keďže ich považuje za indický národný poklad, poznamenáva BBC.

Gándhího typické okuliare sa vlani predali za 34.000 libier, vyvolávacia cena bola 10.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona