V Británii si pripomínali obete útoku nad Lockerbie spred 25 rokov

NETKY.SK • 22 December 2013, 09:11 • 2 min
V Británii si pripomínali obete útoku nad Lockerbie spred 25 rokov

LONDÝN - Pri teroristickom útoku z 21. decembra 1988 zahynulo 270 ľudí vrátane 11 obyvateľov mesta Lockerbie, na ktoré dopadli zvyšky lietadla.

slovakia

left justify in out

Rodiny niektorých z 270 obetí bombového útoku na lietadlo nad škótskym Lockerbie a ďalší ľudia si včera pripomenuli 25 rokov od tragédie.

Ľudia na cintoríne v Lockerbie kládli vence, v pozadí hrali gajdy. "V mojom srdci je toto pre mňa domov a neexistuje žiadne iné miesto, na ktorom, ako cítim, by som mala byť pri tejto veľmi smutnej a mimoriadnej príležitosti," uviedla Jane Schultzová, ktorá prišla o 20-ročného syna Thomasa.

Spomienkové akcie sú naplánované aj v londýnskom Westminsterskom opátstve. Na Arlingtonskom národnom cintoríne v americkej Virgínii prehovorí generálny prokurátor USA Eric Holder. Akcie sa uskutočnia aj na pôde univerzity Syracuse v štáte New York, ktorá prišla pri útoku o 35 študentov.

Pri teroristickom útoku z 21. decembra 1988 zahynulo 270 ľudí vrátane 11 obyvateľov mesta Lockerbie, na ktoré dopadli zvyšky lietadla. Zo spáchania zločinu uznali za vinného člena líbyjských tajných služieb Abdala Básata Migrahího, ktorý však vždy odmietal svoju zodpovednosť za atentát. Z väzenia ho prepustili v roku 2009, čo spôsobilo veľké pobúrenie v Británii. Zomrel vlani na rakovinové ochorenie.

Mnoho otázok však podľa agentúry AP stále zostáva nezodpovedaných. Vlády Británie, Spojených štátov a Líbye včera vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa zaviazali k spolupráci pri odhalení "všetkých skutočností".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies