V Británii samozvaných "mušketierov" usvedčili z plánovania islamistického útoku

NETKY.SK • 2 August 2017, 16:15 • 2 min
V Británii samozvaných "mušketierov" usvedčili z plánovania islamistického útoku

LONDÝN - Súd v Londýne uložil dnes doživotné tresty väzenia teroristom, ktorí v Británii chystali útoky na policajtov a vojakov s mnohými obeťami. Sudca vyniesol rozsudky deň po tom, ako porota uznala všetkých štyroch obvinených v danom prípade za vinných z prípravy teroristických činov inšpirovaných moslimským extrémizmom.

slovakia

left justify in out

Trojica zo stredného Anglicka, identifikovaná ako Naweed Ali (29), Khobaib Hussain (25) a Mohibur Rahman (33), používala pri elektronickej komunikácii prezývku "traja mušketieri" a pokúšala sa zrejme vyrobiť tzv. rúrkovú bombu. Uvedených mužov zadržali ešte vlani, keď polícia našla v Aliho aute zbrane vrátane zatiaľ nedokončenej bomby a sekáča na mäso s vyrytým slovom "káfir", čo v arabčine znamená bezverec.

 

Za vinného z toho istého prečinu súdna porota následne uznala i štvrtého obvineného Tahira Aziza (38), ktorý bol podľa prokuratúry zasvätený do teroristického plánu až v neskoršom štádiu. V záujme národnej bezpečnosti prebiehal súdny proces s touto skupinou čiastočne v utajení. Prokuratúra uviedla, že Ali, Hussain a Rahman sa zoznámili vo väzení, kde si už v minulosti odpykávali tresty za terorizmus. Počas plánovania útoku ich sledovala tajná služba MI5.

 

Obvinení muži popierali, že by sa boli niečoho dopustili, a tvrdili, že uvedené dôkazy nastrčila polícia. Jeden z nich na záver dnešného pojednávania vykríkol: "Dúfam, že ste spokojní s vašimi klamstvami! Prefíkaní smradi!" Vynesenie rozsudku nad všetkými štyrmi mužmi sa očakáva vo štvrtok. Odsúdení muži popierali, že by sa boli niečoho dopustili, a tvrdili, že uvedené dôkazy nastrčila polícia.

 

 

Teroristov z miest Birmingham a Stoke-on-Trent sledovala britská tajná služba, ktorá pre tento účel založila špedičnú firmu, kde im ponúkla pracovné miesta. Prokuratúra uviedla, že "traja mušketieri" sa zoznámili vo väzení, kde si už v minulosti odpykávali tresty za terorizmus. V dvoch prípadoch išlo o pokus absolvovať teroristický výcvik v Pakistane, v treťom o zaobstaranie návodu na výrobu bomby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies