V Británii sa začína hovoriť o tzv. šedom brexite

NETKY.SK • 17 December 2016, 14:45 • 2 min
V Británii sa začína hovoriť o tzv. šedom brexite

LONDÝN - Británia sa pripravuje na vystúpenie z Európskej únie (EÚ). V médiách sa v súvislosti s týmto "rozvodom" najčastejšie skloňujú výrazy tvrdý a mäkký brexit. Tento týždeň k nim pribudol nový pojem, tzv. šedý brexit.

slovakia

left justify in out

Ťažko povedať, či sa autori výrazu inšpirovali počasím a najčastejšou farbou oblohy nad britskými ostrovmi. Noviny tvrdia, že šedá farba odkazuje na typ dohody, ktorý navrhuje vláda. Chcela by, aby Británia po odchode zo spoločného európskeho trhu získala prístup na niektoré jeho časti, podobne ako je to v prípade dohody medzi EÚ a Kanadou. Migráciu z Európy chce Londýn obmedziť, ale zároveň chce umožniť vstup kvalifikovanej pracovnej sily z určitých odvetví na svoj pracovný trh.

 

Britská verejnosť je stále rozdelená na dva takmer rovnako početné tábory stúpencov aj odporcov brexitu. A podľa médií aj medzi členmi kabinetu panujú rozdielne názory, pokiaľ ide o spôsob rozchodu s EÚ. Premiérka Theresa Mayová údajne dala ministrom zelenú, aby načrtli tajné plány šedého brexitu, ktorý by bol kompromisom medzi čierno-bielymi požiadavkami stúpencov a odporcov odchodu z EÚ.

 

Podľa zdrojov z britského parlamentu David Davis, minister pre brexit, a Philip Hammond, minister financií, stoja na čele krídla v rámci vlády, ktoré je proti tvrdému brexitu. Na opačnej strane sú Liam Fox, minister obchodu, a Boris Johnson, minister zahraničných vecí, ktorým sa nepáči predstava, že Londýn by ďalej prispieval do rozpočtu EÚ.

Spojenci Foxa a Johnsona však naznačili, že aj keď neochotne, návrhy na šedý brexit preskúmajú. Minister zahraničných vecí napríklad pripustil, že by podporil platby v rámci študentského výmenného programu Erasmus alebo európskej výskumnej schémy Horizon, ale trvá na tom, aby po brexite Británia neposielala Bruselu veľké sumy.

 

Faktom je, že z brexitu začínajú mať obavy aj "obyčajní ľudia", nielen podnikatelia. Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti CBE tretina, teda zhruba 30 % robotníkov sa domnieva, že brexit môže poškodiť ich pracovné vyhliadky.

A ďalšia anketa ukázala, že takmer 40 % amerických firiem, ktoré majú základňu v Londýne, zvažuje sťahovanie do niektorého zo štátov EÚ. Dôvodom je práve prístup na spoločný trh.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies