V Británii sa začalo vyšetrovanie podozrení z pedofílie politikov

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 09:15 • 2 min
V Británii sa začalo vyšetrovanie podozrení z pedofílie politikov

LONDÝN - Trestné činy pedofilného charakteru, ktorých sa možno dopustili pred desaťročiami osobnosti verejného života a pravdepodobnú snahu o ich zatajovanie budú skúmať britské orgány činné v trestnom konaní.

slovakia

left justify in out

Na pôde dolnej komory parlamentu v Londýne dnes začiatok komplexného vyšetrovania kauzy ohlásila ministerka vnútra Theresa Mayová, informujú dnes tlačové agentúry Reuters, AP a DPA.
      

Jedným z cieľov vyšetrovania bude objasniť, či sú pravdivé množiace sa tvrdenia o trestných činoch sexuálneho charakteru voči deťom, ktorých sa mali dopustiť niektorí britskí politici a osobnosti verejného života v 80. rokoch minulého storočia.
      

Druhou z úloh vyšetrovateľov bude zistiť, či sa dôkazy tejto trestnej činnosti svojho času cielene nestratili. Hlavná pozornosť v kauze, v dôsledku ktorej hrozí ostrovnej monarchii vážna vnútropolitická kríza, je spis 257 dokumentov, ktoré kedysi, ešte v 80. rokoch, odovzdal medzičasom zosnulý konzervatívny poslanec Geoffrey Dickens šéfovi rezortu vnútra v kabinete Margaret Thatcherovej Leonovi Brittanovi. Tie údajne hovorili o pedofilných trestných činoch významných aktérov politickej scény i verejného života.
      

Až 114 z 257 dokumentov spomínaného spisu sa však, ako opakovane potvrdil londýnsky rezort vnútra, odvtedy stratilo. Viacero z nich zrejme zničili.
      

Vyše desať bývalých alebo terajších politikov je podozrivých zo zneužívania detí, napísal v sobotu britský denník Daily Telegraph s tým, že polícia v súčasnosti vyšetruje štyri prípady. Ďalších 20 politikov z oboch komôr britského parlamentu vedelo o tomto zneužívaní alebo ho krylo, tvrdilo spomínané periodikum.
      

Premiér David Cameron nariadil nové vyšetrovanie. Napriek narastajúcemu tlaku opozície však v kauze nesúhlasí s verejným vypočúvaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies