V Británii sa začalo referendum o členstve v Európskej únii, takéto sú predbežné nálady

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 11:14 • 2 min
V Británii sa začalo referendum o členstve v Európskej únii, takéto sú predbežné nálady

LONDÝN - Obyvatelia Británie rozhodnú v dnešnom referende o tom, či ich krajina zostane členom Európskej únie alebo z nej vystúpi. Výsledok hlasovania, považovaného za jedno z najdôležitejších v Spojenom kráľovstve za celé desaťročia, je aj podľa posledných prieskumov úplne otvorený.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Približne 41.000 volebných miestností otvorili o 7.00 h miestneho času (8.00 h SELČ). K referendovej otázke, ktorá znie: "Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo opustiť Európsku úniu?", sa môže do 22.00 h britského času (23.00 h SELČ) vyjadriť okolo 46,5 milióna registrovaných voličov.

 

Napriek zlému počasiu sa počas dnešného referenda o členstve Británie v EÚ tvorili pred volebnými miestnosťami dlhé rady. Voliči v nich trpezlivo čakali, aby mohli odovzdať svoje hlasy v školách, kostoloch, nákupných centrách či dokonca niekoľkých puboch, píšu miestne médiá.

 

Po búrkach a silných dažďoch z noci a dnešného dopoludnia museli viacero volebných miestností v juhozápadnej časti Londýna uzavrieť a presunúť do iných objektov, k ďalším sa bolo vzhľadom na množstvo vody ťažké dostať.

 

Týka sa to najmä volebných miestností v mestskej časti Kingston upon Thames. Vo štvrti Chessington tam podľa stanice BBC pred uzavretím jednej z miestností dobrosrdečný volič požičiaval prichádzajúcim ľuďom svoje čižmy, aby sa cez vodu dostali dnu a mohli hlasovať.

 

V referende už hlasovali lídri z oboch táborov v referende - zástancov i odporcov členstva Británie v EÚ. V súlade s moratóriom platným počas hlasovania však už kampaň nepokračovala.

Britský premiér David Cameron išiel do volebnej miestnosti neďaleko svojej rezidencie na londýnskej Downing Street spolu s manželkou Samanthou. Čakajúcim novinárom povedal len "Dobré ráno" a nechcel sa vyjadriť ani k zlému počasiu, uviedla britská tlačová agentúra PA. Líder Konzervatívnej strany hlasovanie o členstve v EÚ vypísal, aby splnil sľub daný vo vlaňajšej predvolebnej kampani, viedol však kampaň za zotrvanie v únii.

 

Predseda hlavnej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý sa tiež vyslovuje za pokračovanie britského členstva v EÚ, vyhlásil, že je optimistom, pokiaľ ide o víťazstvo tábora stúpencov únie. "Nesmierne, je to veľmi dobrý deň," reagoval na otázku, či cíti v tejto otázke istotu. Šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage naopak vyhlásil, že stúpenci odchodu Británie z Európskej únie majú "skutočne veľmi veľké" vyhliadky na úspech v dnešnom referende. Všetko však podľa neho závisí od účasti, povedal pre agentúru PA.

 

"Je to všetko o účasti a o tom, aby nerozhodní zástancovia (zotrvania v EÚ) zostali doma," vyhlásil pred svojím domom v grófstve Kent. Farage patrí k hlavným predstaviteľom tábora za vystúpenie z únie. Kritici ho obviňujú, že svojím bojom proti migrácii podnecuje strach pred cudzincami, píše agentúra DPA.

 

Prieskum verejnej mienky uskutočnený v predvečer britského referenda o budúcom členstve v Európskej únii ukázal miernu prevahu stúpencov tábora presadzujúceho zotrvanie v EÚ, píše agentúra Reuters. Z telefonického prieskumu, uskutočneného inštitútom Ipsos MORI, sa tesne pred hlasovaním v prospech tábora "in" vyslovili o štyri percentá viac opýtaných (52 za zotrvanie ku 48 za odchod).

 

Výkonný riaditeľ inštitútu Ben Page však upozornil, že 13 percent opýtaných stále nebolo rozhodnutých, ako odpovie na stanovenú referendovú otázku. Náladu skúmal inštitút v utorok a stredu večer na vzorke 1592 opýtaných. Závery prieskumu zverejnil denník Evening Standard.

 

Zverejnenie odhadov a prognóz po zatvorení volebných miestností sa na oficiálnej úrovni neočakáva. Priebežné výsledky sčítania hlasov bude volebná komisia oznamovať počas noci a ak nenastanú problémy, konečný výsledok by mali byť známe v piatok ráno.

 

Pre platnosť referenda nie je stanovená minimálna účasť, aj keď experti podľa agentúry DPA predpovedajú, že dosiahne 60 až 80 percent. Vysokú účasť budú analytici považovať za znamenie, že prevážili odporcovia vystúpenia Británie z EÚ.

 

V prípade rozhodnutia v prospech zotrvania v EÚ chce Cameron okamžite uviesť do platnosti dohodu z februárového summitu dvadsaťosmičky, ktorá má zaručiť Britom "osobitný" štatút v rámci únie.

 

V prípade rozhodnutia Britov pre tzv. brexit, vystúpenie Británie z EÚ, politici v krajine nevylučujú Cameronovo odstúpenie. Odchod Británie by pritom úniu uvrhol do najvážnejšej krízy v jej dejinách, píše agentúra DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies