V Británii sa vlani predalo najviac áut od roku 2004

NETKY.SK • 7 Január 2015, 14:27 • 2 min
V Británii sa vlani predalo najviac áut od roku 2004

LONDÝN - V Británii sa vlani predalo najviac áut od roku 2004, teda za celú jednu dekádu. Rast predaja naštartovalo zotavovanie britskej ekonomiky, ktorá dosiahla solídne tempo expanzie. Oznámil to Mike Hawes, generálny riaditeľ Združenia výrobcov a predajcov automobilov (SMMT) a informovali o tom britský portál BBC a agentúra RTTNews.

slovakia

left justify in out

Z najnovších údajov SMMT vyplýva, že britské úrady minulý rok zaregistrovali 2,47 milióna nových automobilov, o 9 % viac ako v roku 2013 a najvyšší počet nových registrácií od roku 2004.

 

Predaj áut na Britských ostrovoch vlani rástol každý mesiac vrátane decembra. Odbyt vozidiel vytrvalo stúpa už 34 mesiacov v rade.

 

Podľa SMMT tento vývoj je aj dôsledkom predchádzajúcej globálnej finančnej a hospodárskej krízy, ktorá sa začala v roku 2008 a negatívne ovplyvnila predaj drahších produktov, akými sú práve autá. V rokoch 2009 a 2011 neprekročil počet nových registrácií v Británii hranicu 2 miliónov áut. Ale po skončení krízy a oživení ekonomiky začali firmy aj bežní klienti vymieňať ojazdené vozidlá za nové.

 

Aj nízke úrokové sadzby z úverov prispievajú k rastu predaja vozidiel v Británii.

 

Hawes dnes zároveň skonštatoval, že odbyt automobilov v Spojenom kráľovstve sa už vrátil na predkrízovú úroveň, aj keď je zatiaľ nižší ako v rokoch 2002, 2003 a 2004. Očakáva tiež, že tohoročný predaj nebude slabší ako vlani a vďaka plánovanému uvedeniu nových modelov by mal opäť solídne vzrásť.

 

Británia je druhým najväčším trhom s autami v Európskej únii po Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona