V Británii prvýkrát uvedú dokumentárny film o holokauste od Alfreda Hitchcocka

NETKY.SK • 8 Január 2014, 18:36 • 2 min
V Británii prvýkrát uvedú dokumentárny film o holokauste od Alfreda Hitchcocka

LONDÝN - V Británii sa pripravuje na prvé uvedenie dokumentárny film o oslobodení nacistických koncentračných táborov od majstra hororu Alfreda Hitchcocka. Snímku, zostavenú zo záberov britskej a sovietskej armády, v súčasnosti reštaurujú experti z londýnskeho vojenského múzea Imperial War Museum (IWM). Kompletný dokument by ešte koncom tohto roku mali uviesť na filmových festivaloch a v kinách. Na budúci rok ho má odvysielať aj britská televízia, oznámila dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Myšlienka nakrútenia filmu vznikla bezprostredne po oslobodení koncentračných táborov v roku 1945. Hitchcocka do projektu zaangažoval jeho priateľ, britský mediálny magnát Sidney Bernstein.

"Po objavení táborov chceli Američania a Briti veľmi rýchlo uviesť film, ktorý by prinútil Nemcov, aby prijali zodpovednosť za zverstvá páchané v táboroch," uviedol pre denník Independent kurátor IWM Tony Haggith. Hitchcock si pred začiatkom práce prezrel dostupný filmový materiál od britskej a sovietskej armády, natočený prevažne v koncentračnom tábore Bergen-Belsen. Podľa Haggitha skúseného filmára zábery tak šokovali, že bol opäť schopný pokračovať v práci až po týždni.

Príprava filmu napokon trvala dlhšie, než sa pôvodne predpokladalo. Dokončený bol až koncom 40. rokov, keď už spojenci nemali záujem "rozpitvávať" otázku nemeckej viny a ich prioritou bola skôr povojnová rekonštrukcia Nemecka. Snímka sa preto napokon nedostala do kín ani neskôr na televízne obrazovky. Päť zo šiestich kotúčov s filmovým materiálom objavili až v 80. rokoch v archíve IWM. Neúplnú verziu diela uviedli v roku 1984 ma filmovom festivale v Berlíne. Experti IMW momentálne s pomocou digitálnej technológie obnovujú snímku do pôvodnej podoby. Majú už pritom k dispozícii aj materiál z chýbajúceho šiesteho kotúča.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies