V Británii prijali symbolický návrh na uznanie štátu Palestína

NETKY.SK • 14 Október 2014, 06:43 • 2 min
V Británii prijali symbolický návrh na uznanie štátu Palestína

LONDÝN - Poslanci dolnej komory britského parlamentu hlasovali dnes v prospech uznania palestínskeho štátu. Tento krok neprispeje k zmene pozície britskej vlády k tejto otázke, má však symbolickú hodnotu pre úsilie Palestínčanov získať svoju štátnosť, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Britskí poslanci hlasovali v pomere 274-12 za prijatie nezáväzného návrhu, v ktorom sa uvádza: "Táto Snemovňa sa domnieva, že vláda by mala uznať štát Palestína spolu so štátom Izrael a prispieť tak k zabezpečeniu vyrokovaného dvojštátneho riešenia".
      

Británia neklasifikuje Palestínu ako štát, tvrdí však, že tak môže urobiť kedykoľvek, ak sa bude domnievať, že to pomôže mierovému úsiliu medzi Izraelom a Palestínčanmi, pripomína Reuters. Dnes prijatý nezáväzný návrh však neprinúti Britániu uznať palestínsky štát.
      

Britský premiér David Cameron ani ostatní ministri britskej vlády sa hlasovania nezúčastnili, píše agentúra AP.  Začiatkom mesiaca nový švédsky premiér Stefan Lofven uviedol, že jeho vláda uzná štát Palestína - toto vyhlásenie vyvolalo ocenenie zo strany palestínskych predstaviteľov a kritiku Izraela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies