V Británii pokračujú štrajky pracovníkov pôšt a zamestnancov železníc

NETKY.SK • 14 December 2022, 11:21 • 2 min
V Británii pokračujú štrajky pracovníkov pôšt a  zamestnancov železníc

LONDÝN - Zamestnanci železníc a pracovníci pôšt v Británii pokračujú v stredu v štrajku s cieľom dosiahnuť zlepšenie v oblasti platov a pracovných miest a podmienok. Protestné akcie plánujú aj ďalšie profesie. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

slovakia

left justify in out

V utorok boli vlakové spojenia v prevádzke len na 20 percent zo svojej kapacity a približne polovica tratí má byť uzavretá aj v stredu, píše BBC. Na väčšine územia Škótska a vo Walese nebudú premávať takmer žiadne vlaky. Zamestnanci železníc a autobusovej dopravy budú štrajkovať aj v piatok, spolu s personálom na letiskách a pracovníkmi údržby cestných komunikácii. Počas tohto týždňa sa očakáva aj celoštátna protestná akcia zdravotných sestier. Pracovníci viacerých odvetví v Británii žiadajú zvýšenie platov z dôvodu zvyšujúcich sa nákladov na život. Inflácia dosahuje viac než 11 percent, čo je najrýchlejšie tempo jej rastu za obdobie viac než 40 rokov, analyzuje BBC. Dôvodom je najmä zvýšenie cien potravín a energií. Krízový tím britskej vlády COBRA by mal počas tohto týždňa už po druhý raz zasadnúť s cieľom rokovať o znížení dôsledkov týchto štrajkov. Približne 115.000 členov odborovej organizácie poštovej spoločnosti Royal Mail (Communication Workers Union; CWU) sa do štrajku zapojilo v tej časti roka, ktorá je pre poštu najnáročnejšia, píše BBC a dodáva, že v Británii v tejto súvislosti hlásia zdržania zásielok a ďalších služieb. Zamestnanci Royal Mail majú štrajkovať aj 23. a 24. decembra. Železničiari žiadajú také platové podmienky, ktoré prihliadajú na rastúce náklady na život. Odvetvie železničnej dopravy však zaznamenalo počas koronavírusovej pandémie pokles v počte cestujúcich a nachádza sa pod tlakom s cieľom ušetriť finančné prostriedky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies