V Británii odsúdili muža, ktorý chcel vytvoriť "detskú armádu" na páchanie útokov

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 20:12 • 2 min
V Británii odsúdili muža, ktorý chcel vytvoriť "detskú armádu" na páchanie útokov

LONDÝN - Britský súd uznal v piatok 25-ročného Londýnčana za vinného z pokusu naverbovať deti, ktoré chcel využiť na páchanie útokov inšpirovaných teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). Informovala o tom v piatok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra uviedla, že Umara Haqua "fascinovala deformovaná a extrémna ideológia" IS. Podľa vyšetrovateľov plánoval útoky na viacero londýnskych lokalít vrátane Big Benu, medzinárodného letiska Heathrow, bánk či nákupných stredísk.

 

Umar Haque bol tiež obžalovaný z toho, že sa pokúšal o radikalizáciu detí v mešite a na dvoch školách. Nacvičoval s nimi scenáre útokov a prehrával im videá zachytávajúce brutálne vraždy rukojemníkov.

 

Podľa londýnskej Metropolitnej polície bolo "jeho cieľom vytvoriť detskú armádu"Haque, ktorého zatkli vlani v máji, sa pred súdom označil za nevinného a povedal, že síce podporuje Islamský štát, ale že žiadne útoky reálne neplánoval.

 

Londýnsky súd ho uznal za vinného z prípravy teroristických útokov. Zároveň s ním usvedčil ďalších dvoch mužov, ktorí mu pomáhali. O výške trestov súd rozhodne až neskôr.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona