V Británii odsúdili bývalého vojaka, ktorý chcel kúpiť zbrane pre Islamský štát

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 17:48 • 2 min
V Británii odsúdili bývalého vojaka, ktorý chcel kúpiť zbrane pre Islamský štát

LONDÝN - Bývalého britského vojaka, ktorý sa chcel pripojiť k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), odsúdili na 18 rokov odňatia slobody nepodmienečne za pokusy nakúpiť guľomety a pištole. Informovala o tom stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Tridsaťšesťročného Gavina Raeho, ktorý konvertoval na islam v roku 2012, vrátili do Spojeného kráľovstva v roku 2015 po tom, ako mu Turecko odmietlo povoliť vstup s jeho manželkou a deťmi. Polícia ho zatkla v hoteli štyri mesiace nato pri pokuse kúpiť guľomety.

 

Sudca kráľovského súdu v Prestone vyhlásil, že dôkazy boli "presvedčivé". Porota si vypočula, že obvinený, známy tiež ako Jaqoob Rae, povedal policajtovi v utajení, s ktorým sa spriatelil, že onedlho "dorazí islam aj k brehom tejto krajiny". Zveril sa mu tiež, že keď dorazí do moslimskej krajiny, "obetuje svoj život Alahovi".

 

Podľa britských orgánov mal obvinený v úmysle "pripojiť sa k extrémistom Islamského štátu a zúčastniť sa na džiháde". Rokoval o kúpe zbraní prostredníctvom kontaktu, ktorý mu sprostredkoval uvedený policajt v civile.

 

Rae vstúpil do britskej armády vo februári 1997, ale po 14 mesiacoch ho z nej prepustili bez toho, aby sa bol zapojil do aktívneho boja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona