V Británii majú preplnené školy: Stovky žiakov sa učia v triedach s vyše 70 deťmi

NETKY.SK • 18 August 2014, 11:47 • 2 min
V Británii majú preplnené školy: Stovky žiakov sa učia v triedach s vyše 70 deťmi

LONDÝN - Britský denník Daily Telegraph dnes upozornil na stovky detí, ktoré sú nútené učiť sa v preplnených triedach základných škôl, kde má učiteľ na starosti vyše 70 žiakov. Podľa denníka ide o dôsledok prisťahovalectva a vysokej pôrodnosti britskej populácie v 80. rokoch.

slovakia

left justify in out

Z oficiálnych údajov ministerstva školstva vyplýva, že počet britských tried s vyše 30 žiakmi sa počas uplynulých štyroch rokov strojnásobil na súčasných 93.665. Šesť základných škôl, píše Daily Telegraph, má triedy, v ktorých sa jeden učiteľ stará o vyše 70 detí, a takmer 100 tried s najmenej 50 žiakmi. 

 

Varuje, že takýmto tempom bude do roku 2020 navštevovať veľké preplnené triedy až pol milióna žiakov. Počet veľkých základných škôl s najmenej 800 žiakmi vlani stúpol z 58 na 77.

 

Labouristická vláda až na výnimky zakázala školám zriaďovať triedy s vyše 30 žiakmi, ale súčasná koaličná vláda toto nariadenie zmiernila, čo viedlo k nárastu počtu preplnených tried, pokračuje Daily Telegraph. 

 

Z oficiálnych údajov ministerstva školstva vyplýva, že triedy s vyše 70 žiakmi navštevuje 446 detí a triedy s vyše 50 žiakmi na jedného učiteľa 5817 detí. Najpočetnejšie triedy sa nachádzajú na školách v mestách Stoke-on-Trent a v Sheffielde, kde pripadá na jedného učiteľa až 78 žiakov. Nasledujú ich základné školy v mestách Essex a Telford.

 

Počet detí v základných školách vzrástol vlani o 2,5 percenta na 4,4 milióna detí; narastajú však obavy, že chýbajú základné školy, ktoré by tento nárast zvládli.

 

Vláda tvrdí, že počas súčasného mandátu parlamentu investuje päť miliárd libier (vyše 6,2 miliardy eur) na rozšírenie základných škôl; doteraz vraj bolo vytvorených 260.000 nových miest. Z ich nedostatku obviňuje kabinet labouristov, ktorí vraj mali krízu predpokladať, keď boli pri moci. 

 

Vzájomné obviňovanie však nepomôže deťom, ktorých v niektorých častiach Anglicka neprijali ich spádové školy na povinnú školskú dochádzku. Stovky detí stále ešte nevedia, kde budú chodiť tento rok do školy, dodáva britský denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies