V Británii bude premiérka, ktorá má podporu parlamentu, ale nie ľudí

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 13:41 • 2 min
V Británii bude premiérka, ktorá má podporu parlamentu, ale nie ľudí

LIVERPOOL – V súčasnosti možno povedať, že na britskej politickej scéne nastal paradox – máme premiérku, ktorá má podporu v parlamente, ale nie medzi ľuďmi, a máme lídra opozície, ktorý má podporu obyvateľstva, ale nie parlamentu. Pre TASR to povedala Erika Harrisová, slovenská profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole.

slovakia

left justify in out

"Tým, že David Cameron po prehratom referende vyhlásil, že odstupuje z funkcie premiéra a tým aj z vedenia Konzervatívnej strany, bolo najprv potrebné zvoliť nového lídra a zároveň premiéra. V hre bolo niekoľko kandidátov, za ktorých najprv hlasujú poslanci strany. Proces je pomerne rýchly, pokiaľ sú v hre iba dvaja kandidáti. Z nich si potom členovia vyberú," povedala Harrisová.

 

Ešte do pondelka (11.7.) boli v hre o post premiéra dve kandidátky - Theresa Mayová, ministerka vnútra, podľa Harrisovej veľmi skúsená politička, ktorá podporovala členstvo v EÚ. Jej protikandidátkou bola Andrea Leadsomová, ktorú profesorka označila za neznámu političku v pomerne nižšej úlohe štátnej tajomníčky ministerstva energetiky. Tá v pondelok nečakane stiahla svoju kandidatúru na premiérku.

 

"Počas kampane pred referendom sa pridala k zástancom brexitu Johnsonovi a Farageovi. Bola kontroverzná tým, že sa ukázalo, že jej bývalá kariéra vo finančnom sektore nebola až taká úspešná, ako to prezentovala," uviedla profesorka.

 

Jej stiahnutie sa z boja bolo podľa odborníčky pre všetkých prekvapením. Svoj krok odôvodnila tým, že krajina potrebuje jednotu a efektívnu vládu a preto 84 poslancov, ktorí ju podporili, nebolo dostatočných oproti 199 podporujúcim Mayovú.

 

V dôsledku Leadsomovej odstúpenia je už isté, že Mayová bude novou britskou premiérkou. "To ale znamená, že každá osobnosť, ktorá podporovala brexit, už zmizla z politického života v priebehu troch týždňov, čo necháva 17 miliónov ľudí, ktorí si zvolili brexit vlastne bez lídra. Otázkou je, či v jej novej vláde budú i predstavitelia brexitu. Keďže tvrdí, že chce zjednotiť krajinu a vyjednať pre ňu čo najlepšiu pozíciu v EÚ, tak možno áno, to ešte nevieme," dodala.

 

Ďalšou otázkou podľa nej je, či by mali byť nové voľby, keďže bude premiérkou, ktorú volilo len 199 poslancov jej strany a mnohí komentátori tvrdia, že okrem toho bude potrebovať aj mandát od ľudí.  Avšak odborníčka zároveň upozorňuje aj na to, že nové voľby by so sebou priniesli i ďalší nepokoj na finančnom trhu. S vystúpením Británie z EÚ sa Mayová veľmi neponáhľa.

 

Obrovské problémy má i opozičná Labouristická strana. "Líder Jeremy Corbyn, ľavičiar typu 70. rokov, bol zvolený s obrovským mandátom členstva, ktoré sa rozrástlo na desiatky tisíc ľudí vďaka nemu. Avšak Corbyn nie je veľmi efektívnym lídrom a poslanci neveria, že môže vyhrať budúce voľby – osobne tomu neverím ani ja," dodala.

 

Napriek tomu, že podporoval členstvo v EÚ, podľa odborníčky to nebolo presvedčivé, keďže roky bol proti nemu v mene ochrany britskej robotníckej triedy. "Po brexite mu poslanci vyslovili nedôveru a tak stratil podporu takmer všetkých, z čoho vyplýva, že nemá ani dostatočný počet ľudí na tieňovú vládu. On však odmieta odísť a odvoláva sa na podporu členstva strany, ktorá sa stále rozrastá. Toto je neuveriteľná situácia, keď líder opozície vlastne nemôže viesť stranu, lebo nemá podporu v parlamente a odmieta odísť," povedala profesorka.

 

Upozorňuje ďalej na fakt, že za oficiálnu kandidátku na vedenie strany sa už vyhlásila Angela Eagelová. Či sa voľby nového predsedu budú konať, zatiaľ nie je isté, keďže po právnej stránke nie je jasné, či súčasný predseda vôbec musí súhlasiť s voľbou nového. Vysvetľuje Harrisová, pričom tvrdí, že strane hrozí rozpad.

 

Napriek tomu, že profesorka roky žije v Spojenom kráľovstve, vníma aj to, čo sa deje na Slovensku. "Pre Slovensko je toto čakanie asi menej vítané, lebo predsedníctvo EÚ trvá len šesť mesiacov a pokiaľ sa nekoná, stráca sa čas," uviedla.

 

David Cameron v stredu 13. júla odovzdá svoju funkciu britskej kráľovnej, ktorá ňou poverí novú premiérku. Následne sa zostaví vláda. "Zatiaľ je každý rád, že aspoň toto je vyriešené," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies